Categories

ΣΑΡΑΓΛΙ ΞΑΝΘΗΣ


Υλικά
1/2 κιλό φύλλο Βηρυττού
250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο 

Γέμιση
350 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοτριμμένη
λίγη φρυγανιά τριμμένη (1 κουταλιά σούπας)
1 βανίλια 

Για το σιρόπι
• 1κ. ζάχαρη
 3.5 ποτήρια νερό
1 κ.σ. μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
λίγη φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
 
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε μπολ.
Βάζουμε στον πάγκο μας 4 φύλλα,χωρίς να τα λαδώσουμε ανάμεσα. Βουτυρωνουμε μόνο το από πάνω. 
Υπολογίζουμε ότι θα σχηματίσουμε 3 ρολά με τα φύλλα του πακέτου.
Ρίχνουμε λιγότερο από το 1/3 της γέμισης πάνω στο βουτυρωμενο φύλλο.
Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο βουτυρώνουμε και ρίχνουμε πάλι γέμιση,έτσι ώστε στο κάθε ρολό να έχουμε χρησιμοποιήσει συνολικά το 1/3 της γέμισης.
Τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτό βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσουν τα φύλλα και κόβουμε σε κομμάτια πάχους 1.5 δαχτύλου. 


Αραδιάζουμε σε ταψί πλαγιαστά. 




Καίμε καλά το βούτυρο (να μείνουν οι αφροί κάτω/κλαριφιε) και, όπως είναι καυτό, περιχύνουμε κάθε κομμάτι από μία κουταλιά. (Αν περισσέψει, επαναλαμβάνουμε).


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 150 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 1.5 ώρα μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα υλικά για 3 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. 
Περιχύνουμε κουταλιά - κουταλιά το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να πιει όλο το σιρόπι και σερβίρουμε!!!




ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ:
Ένα μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε αφορά το ψήσιμο του σαραγλί. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω, να βραχεί όλο το γλυκό πολύ καλά κι όχι να βουτυρώσετε τα φύλλα, γιατί η απορρόφησή του λιωμένου βούτυρου, φουσκώνει το σαραγλί και το κάνει πιο αφράτο.

Τέλος, για ένα σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμα, ρίξτε το σιρόπι όταν γλυκό και σιρόπι είναι ακόμα ζεστά και τα δύο αλλά όχι καυτά. Αυτό θα επιτρέψει στο σαραγλί μας να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει υπέροχα!

* Στο γλυκό δεν βάζουμε κανέλα για να μην μοιάζει με μπακλαβά.