Categories

ΣΑΡΑΓΛΙ ΞΑΝΘΗΣ

Σαραγλί, αληθινό χορταστικό με μπόλικα  ψιλοτριμμένα καρύδια και τραγανό χειροποίητο φύλλο. Σιροπιασμένο όσο πρέπει για να μην σε λιγώνει και καθώς το μασάς και το κριτσανιστό φύλλο λιώνει στο στόμα σου και η γλυκύτητα σβήνει, νιώθεις ξαφνικά το αρωματικό παιχνίδισμα του πρόβειου βουτύρου να πλημμυρίζει τους θύλακες της γλώσσας.  
Υλικά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας για μπακλαβά (ή βηρυττού 1 πακέτο)
250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος  (ή λούρπακ)

Γέμιση
350 - 400 γραμ. καρυδόψιχα (ή όσο θέλουμε παραπάνω
λίγο παξιμάδι κοπανισμένο (1 κουταλιά σούπας)
80 γρ. ζάχαρη

Για το σιρόπι
• 1 κιλό ζάχαρη
3 1/2 ποτήρια νερό
1 κ.σ. μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
λίγη φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ.
Βάζουμε στον πάγκο μας 4 φύλλα,χωρίς να τα λαδώσουμε ανάμεσα.
Υπολογίζουμε ότι θα σχηματίσουμε 3 ρολά με τα φύλλα του πακέτου.
Ρίχνουμε λιγότερο από το 1/3 της γέμισης πάνω στα φύλλα.
Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο και ρίχνουμε πάλι γέμιση,έτσι ώστε στο κάθε ρολό να έχουμε χρησιμοποιήσει συνολικά το 1/3 της γέμισης.
Διπλώνουμε δεξιά και αριστερά τις άκρες των φύλλων.
Τυλίγουμε σε ρολό,βρέχουμε την άκρη με λίγο νεράκι για να κολλήσουν τα φυλλαράκια μας. 
Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα ρολά μας σε κομμάτια.
Συνολικά θα πάρουμε 18 κομμάτια και από τα τρία ρολά.

(αν θέλετε κόψτε τα ρολά στα 7 έτσι θα πάρετε 21 μικρότερα κομμάτια).
Αραδιάζουμε σε ταψί με τις κομμένες άκρες πάνω κάτω.




Καίμε καλά το βούτυρο (να μείνουν οι αφροί κάτω) και, όπως είναι καυτό, περιχύνουμε κάθε κομμάτι από μία κουταλιά. (Αν περισσέψει, επαναλαμβάνουμε).


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 150 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 2 ώρες μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Βράζουμε όλα υλικά για 3 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. Αφού αφήσουμε τόσο το γλυκό όσο και το σιρόπι να κρυώσουν για 15 λεπτά, περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε να πιουν όλο το σιρόπι και σερβίρουμε!!!




ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ:
Ένα μυστικό που πρέπει να γνωρίζετε αφορά το ψήσιμο του σαραγλί. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να ρίξετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω, να βραχεί όλο το γλυκό πολύ καλά κι όχι να βουτυρώσετε τα φύλλα, γιατί η απορρόφησή του λιωμένου βούτυρου, φουσκώνει το σαραγλί και το κάνει πιο αφράτο.

Τέλος, για ένα σωστό και ομοιόμορφο σιρόπιασμα, ρίξτε το σιρόπι όταν γλυκό και σιρόπι είναι ακόμα ζεστά και τα δύο αλλά όχι καυτά. Αυτό θα επιτρέψει στο σαραγλί μας να ρουφήξει όλο το σιρόπι και να μελώσει υπέροχα!

* Στο γλυκό δεν βάζω κανέλα για να μην μοιάζει με μπακλαβά.