Categories

Ροκς της θείας Νίτσας



Υλικά
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1 αυγό
1 ποτήρι του νερού γάλα χλιαρό
1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
150 γρ. μαγιά φρέσκια
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (από 1 κιλό αφαιρούμε περίπου 1 ποτήρι)
1 κ.σ. γεμάτη κακάο

Για το σιρόπι (μόλις βράσει κατεβάζουμε στο 5 και βράζουμε 20’)
6,5 ποτήρια του νερού ζάχαρη
6 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά το λάδι, το αυγό χτυπημένο ελαφρώς και ανακατεύουμε. Στο τέλος. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ζύμη πρέπει να ΜΗΝ γίνει σφιχτή.
Παίρνουμε το 1/4 της ζύμης, ρίχνουμε το κακάο και αναμειγνύουμε. 
Κάνουμε μπαστούνι χοντρό από την «άσπρη» ζύμη, το ανοίγουμε με τον πλάστη και τοποθετούμε στη μέση το μπαστούνι με την καφέ ζύμη. Τυλίγουμε και κόβουμε με το μαχαίρι σε φετάκια πάχους περίπου 1 δαχτύλου. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρώς με τα δύο δάχτυλά μας το καθένα από τα φετάκια στη μέση (όπου έχει το κακάο), ώστε να σχηματιστεί μια στρογγυλή ζύμη (σαλιγκαράκι) πάχους σχεδόν 2 εκατοστών. Βάζουμε τα ροξάκια σε αλάδωτο ταψί (σε μικρή απόσταση γιατί φουσκώνον) και ψήνουμε περίπου 25 λεπτά στη 2η θέση του φούρνου, στους 200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω ή 180 βαθμούς στον αέρα.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε μέσα στο ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν. 

Ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και ανοίγουμε το μάτι στο δυνατό. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 5 και βράζουμε για 20’.
Mε κουτάλα σιροπιάζουμε τα κρύα ροξάκια με το καυτό σιρόπι μέσα στο ταψί και αφήνουμε μέχρι να το ρουφήξουν όλο το σιρόπι (φαίνεται πολύ αλλά δεν είναι).

*Δεν λαδώνουμε το ταψί γιατί ήδη έχουν λάδι τα ροκς.