Categories

Ροκς της θείας Νίτσας



Υλικά
1 ποτήρι σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1 αυγό
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
30 γρ. μαγιά ή 1 φακελάκι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (από 1 κιλό αφαιρούμε περίπου 1 φλιτζάνα)
3 κ.γ. κακάο

Για το σιρόπι (μόλις βράσει κατεβάζουμε στο 5 και βράζουμε 20’)
4,5 φλιτζανια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
2 βανίλιες (στο τελείωμα – 2’ πριν κατεβάσουμε)

Εκτέλεση
Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και στη συνέχεια ρίχνουμε διαδοχικά το λάδι, το αυγό και στο τέλος το αλεύρι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ζύμη πρέπει να ΜΗΝ γίνει σφιχτή.
Παίρνουμε το 1/4 της ζύμης, ρίχνουμε το κακάο και αναμιγνύουμε. Αφήνουμε τα μέρη της ζύμης για 20 έως 30 λεπτά, σκεπασμένα με πετσέτες, για να "φουσκώσει" το μίγμα.
Κάνουμε μπαστούνι χοντρό από την «άσπρη» ζύμη, το ανοίγουμε με τον πλάστη και τοποθετούμε στη μέση το μπαστούνι με την καφέ ζύμη. Τυλίγουμε και κόβουμε με το μαχαίρι σε φετάκια πάχους περίπου ενός εκατοστού. Στη συνέχεια, πιέζουμε με τα χέρια μας το καθένα από τα φετάκια, ώστε να σχηματιστεί μια στρογγυλή ζύμη (σαλιγκαράκι) πάχους σχεδόν ενός εκατοστού. Βάζουμε τα ροξάκια σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε περίπου 20 λεπτά στη μέση του φούρνου, στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε μέσα στο ταψί και ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής: Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και ανοίγουμε το μάτι στο δυνατό. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο 5 και βράζουμε για 20’. Δύο λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε 1-2 βανίλιες. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιαρύνει.
Me κουτάλα σιροπιάζουμε τα ροξάκια μέσα στο ταψί και αφήνουμε μέχρι να το ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε για να πάει παντού το σιρόπι.