Categories

Κουραμπιέδες

Συνταγή για τους περίφημους
κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης

Γίνονται περίπου 100 μικρά κομμάτια – μπουκίτσες
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψήσιμο: 15 λεπτά περίπου για κάθε φουρνιά


ΥΛΙΚΑ
900 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
225 γρ. ζάχαρη άχνη
120 gr. Ξεφλουδισμένα αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα
450 gr. Λούρπακ ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ.φυτίνη ή βιτάμ
2 κρόκοι αυγών
2 κ.γ. μπέικιν
1 φλιτζανάκι του καφέ μπράντι ή κονιάκ
1 βανίλια για τη ζύμη
2 βανίλιες (τις ανακατεύουμε με την άχνη για το πασπάλισμα)
2-3 κ.σ. ανθόνερο
½ κ. κοσκινισμένη άχνη για πασπάλισμα ανακατεμένη με 1 κ.γ. κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα για λίγο σε καφτό νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (στον αέρα όχι στο γκριλ!) για 8’ (το ταψί στη μέση του φούρνου!). Μόλις κρυώσουν το χοντροκόβουμε (ή στο μούλτι ή στο γουδί ή τα τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδοκολλες και τα χοντροκόβουμε με τον πλάστη).

Η ΖΥΜΗ
Χτυπάμε το βούτυρο και την φυτίνη πολύ καλά μαζί με την άχνη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει (θέλει αρκετό χτύπημα, περίπου για 15’ - ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΦΡΑΤΟΥ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ) με το Κ στο μίξερ, (στην αρχή σιγά σιγά μέχρι να ενσωματωθεί η άχνη και στη συνέχεια το δυναμώνουμε).
Προσθέτουμε και τους κρόκους έναν - έναν (ολόκληρος) και χτυπάμε πολύ καλά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπας από το αλεύρι (για να μην χωρίσουν τα υλικά όταν ρίξουμε το μπράντι) και στη συνέχεια το μπράντι και ανακατεύουμε.
Στο μεταξύ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και έχουμε ανακατέψει μέσα σ’ αυτό τη 1 βανίλια και το μπέικιν. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το μίγμα βουτύρου και ζυμώνουμε πολύ απαλά (ίσα ίσα φέρνουμε το κάτω πάνω κ.ο.κ.) με το χέρι. Ρίχνουμε και τα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα και ίσα ίσα φέρνουμε δύο βόλτες να ανακατευτούν. (Δεν το παιδεύουμε πολύ με το ζύμωμα – όσο πιο λίγο γίνεται – για να γίνουν αφράτοι).
Πρέπει να γίνει μια μαλακιά ζύμη με την οποία πλάθουμε τους κουραμπέδες σε σχήμα μικρού κάστανου (ΠΡΟΣΟΧΗ φουσκώνουν), τους πιέζουμε λίγο στα χέρια κάνοντας μια βουλίτσα στο επάνω μέρος στη μέση για να κρατήσουν αργότερα περισσότερη άχνη, τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη θέση 3 στους 170 βαθμούς στον αέρα για 17’-20’ περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. (Είναι μαλακοί στην αρχή αλλά όσο κρυώνουν σφίγγουν. [12’ χρειάζονται οι μπουκίτσες, όταν πρόκειται για μεγαλύτερους κουραμπιέδες θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς).


ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ:
(Στην άχνη έχουμε έχουμε ανακατέψει τις βανίλιες και λίγο κορν φλάουρ περίπου 1 κ.γ. – για να μη νωτίζουν)
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά ΜΟΝΟ. Στην συνέχεια με το πινέλο ή με σπρέι αλείφουμε ανθόνερο ή ροδόνερο για να κολλήσει η άχνη (κάθε πινελιά 4-5 κουραμπέδες).
Κατόπιν σε ένα ταψί στρώνουμε ένα παχύ στρώμα κοσκινισμένης άχνης. Βάζουμε επάνω τους κουραμπιέδες σε αραιτή σειρά και πασπαλίζουμε άχνη με μια σίτα.
Αφήνουμε έτσι τους κουραμπιέδες μέχρι να βγουν οι επόμενοι.
Τέλος σε ένα μπωλ βάζουμε άχνη, τους βουτάμε πάλι, τους τινάζουμε ελαφρώς και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.

Διατηρούνται έως 3 μήνες σε μεταλλικό κουτί αρκεί να μην τους έχουμε πασπαλίσει με άχνη γιατί νωτίζουν