Categories

Μελομακάρονα της μαμάς



Υλικά (για 80 περίπου κομμάτια)

3 φλυτζάνια σπορέλαιο
1 1/2 κ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν (ή 1 φακελλάκι)
1 κ.γ. κοφτό σόδα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
½ φλυτζάνι κονιάκ
1 κ.σ. μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 μεγάλο πορτοκάλι)
1 κ.σ. γεμάτη κανέλλα
½ κ.σ. γαρύφαλλα τριμμένα
1 ½ - 2 κούπες καρύδια για γαρνίρισμα

Σιρόπι
2 ½ ποτήρια μέλι
2 ½ ποτήρια ζάχαρη
2 ½ ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
χυμός ½ λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
4 γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5΄ στο δυνατό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στη συνέχεια σε λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά. Ρίχνουμε τα κανελογαρύφαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα (συνολικό χτύπημα στο μίξερ 8-10 λεπτά).
Ρίχνουμε τη σόδα στο ποτήρι με το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύοντας συνέχεια (ΠΡΟΣΟΧΗ φουσκώνει και χύνεται) το προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκανίτσα με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει μια μαλακιά ζύμη (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν θέλει πολύ ζύμωμα για να μην σφίξει η ζύμη).
Στη συνέχεια πλάθουμε μελομακάρονα με μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και για να κάνουμε σχέδιο (βοηθάει και στο να απορροφήσει στη συνέχεια το σιρόπι) τα πιέζουμε λίγο στον τρίφτη (στο ψιλό).
Τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στους 180 βαθμούς για 17-18’ χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο (μέρι να ροδίσουν όχι να κοκκινίσουν).

Μόλις βγουν από το φούρνο ρίχνουμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι, μετράμε μέχρι το 20 και τα βγάζουμε. Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε με όλα τα μελομακάρονα,