Categories

Μελομακάρονα της μαμάς



Υλικά (για 80 περίπου κομμάτια)

3 φλιτζάνια τσαγιού σπορέλαιο
8 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι Νο 2 
2 κ.γ. γεμάτα μπέικιν
1 κ.γ. κοφτό σόδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
½ φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ
1 κ.σ. γεμάτη κανελογαρύφαλλα τριμμένα
1 ½ - 2 κούπες καρύδια για γαρνίρισμα

Σιρόπι
3 φλιτζάνια τσαγιού μέλι
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μέλι) σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5΄ στο δυνατό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στη συνέχεια σε λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι (κρατάμε 1 φλιτζάνι τσαγιού και το ρίχνουμε στο τέλος μετά το ζύμωμα - μόνο αν χρειαστεί - το ζυμάρι πρέπει να είναι αρκετά μαλακό) και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά (περίπου 6 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη). Ρίχνουμε τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα (συνολικό χτύπημα στο μίξερ 8 λεπτά).
Ρίχνουμε τη σόδα στη φλιτζάνα με το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύοντας συνέχεια (ΠΡΟΣΟΧΗ φουσκώνει και χύνεται) το προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το μίγμα στη λεκανίτσα με το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει μια μαλακιά ζύμη (ΠΡΟΣΟΧΗ δεν θέλει πολύ ζύμωμα για να μην σφίξει η ζύμη).
Στη συνέχεια πλάθουμε μελομακάρονα με μπαλάκια μεγέθους μικρού καρυδιού και για να κάνουμε σχέδιο (βοηθάει και στο να απορροφήσει στη συνέχεια το σιρόπι) τα πιέζουμε λίγο στον τρίφτη (στο ψιλό του τυριού).
Τοποθετούμε σε ταψί (δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το ταψί).
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στη δεύτερη θέση από κάτω στους 180 βαθμούς για 20-25’ ή στον αέρα στη μεσαία θέση στους 160, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο (μέχρι να ροδίσουν όχι να κοκκινίσουν).

Μόλις βγουν από το φούρνο ρίχνουμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι, μετράμε μέχρι το 20 και τα βγάζουμε. Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο καρύδι. Συνεχίζουμε με όλα τα μελομακάρονα,