Categories

Δίπλες χριστουγεννιάτικες



5 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
πολύ λίγο αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού (πολύ λεπτό – λιωμένο)
1 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο σηκώσει (περίπου 400-500 γρ.)
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Γαρνίρισμα
2 κούπες καρύδια τριμμένα για γαρνίρισμα
2 κ.γ. κανέλα για γαρνίρισμα

Σιρόπι (βράζουμε 5’, ξαφρίζουμε στο τέλος)
1 κούπα μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους μόνο κρόκους για 5’ στο μίξερ (το κάνουμε για να εξαφανιστεί εκτελώς η μυρωδιά του αυγού και να μην μυρίζουν οι δίπλες αυγό). Τα ασπράδια τα χτυπάμε με λίγο αλάτι να γίνουν μαρέγκα σφικτή. Ενσωματώνουμε στη συνέχεια τους κρόκους στη μαρέγκα (χτυπάμε με το μίξερ χειρός πολύ καλά να ενωθούν. Όσο πιο πολύ χτυπηθούν τα αυγά τόσο πιο καλές οι δίπλες που δεν θα μυρίζουν αυγό.)
Στη συνέχεια μέσα στο ίδιο μίξερ ρίχνουμε λίγο λίγο το μισό αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα. Βάζουμε το ζυμωτήρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ωραία αφράτη μαλακή ζύμη.
Χωρίζουμε σε μπαλάκια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα.
Ανοίγουμε φύλλο πάρα πολύ λεπτό* (πασπαλίζουμε με νισιστέ για καλύτερο άνοιγμα επειδή κολλάει). Κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 cm.

Βάζουμε το λάδι να κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 6.  και ρίχνουμε μία μία τις δίπλες ως εξής: Παίρνουμε μία λωρίδα τη στερεώνουμε στην άκρη ενός πιρουνιού (χωρίς να την τρυπήσουμε) και τη φέρνουμε μερικές ακανόνιστες στροφές.  Με το άλλο μας χέρι πιάνουμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτάμε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίγουμε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη καθώς ψήνεται γύρω από το πιρούνι. Ρίχνουμε αμέσως μέσα στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Και τις αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά.

Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε βαθιά κατσαρόλα το μέλι τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό χαμηλώνουμε στο 6, ρίχνουμε τις δίπλες λίγες – λίγες μέσα να βράσουν για 1  λεπτό και τις βγάζουμε σε πιατέλα. Τις πασπαλίζουμε από πάνω αμέσως με καρύδια και κανέλα (ανακατεμένα).
Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.

* Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο αφράτη η δίπλα και με περισσότερες φουσκάλες!