Categories

Φασολάδα









μερίδες 5
Χρόνος Προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα

Υλικά

·      500 γραμμ. μέτρια ξερά φασόλια
·      3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
·      2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
·      2 κλωνάρια σέλερι, με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
·      2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
·      1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
·      3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
·      αλάτι
·      φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό. Την επόμενο μέρα τα στραγγίζοιυμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40΄, να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄. Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το λάδι κρατάει όλες τις βιταμίνες του) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές, ταραμοσαλάτα και αντζούγες.