Categories

Μπανόφι με σαντιγύ


Υλικά
250 γρ. digestive (1 πακέτο)
100 gr λιωμένο βιτάμ
1 βάζο καραμέλα γάλακτος (Bonne Maman) *
5-6 μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες σε ροδέλες του 1,5 εκ.
χυμό από μισό λεμόνι
330 γρ. κρέμα γάλακτος
1,5 κ.γ. άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια (αυτή που δεν χρειάζεται βράσιμο)
1 κ.σ. άχνη
τρούφα για το πασπάλισμα

(Αντί να αγοράσουμε έτοιμη καραμέλα γάλακτος μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι ως εξής:
1ος ΤΡΟΠΟΣ: Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ένα σφραγιστό κουτί ζαχαρούχο γάλα για 2 ώρες σε κατσαρολάκι με το νερό να σκεπάζει το κουτί (αφαιρούμε τις ετικέτες). Χρονομετρούμε μόλις αρχίσει ο βρασμός και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό αλλά να υπάρχει βρασμός. Προσέχουμε να μην κατέβει η στάθμη του νερού κάτω από το κουτί. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε βραστό νερό. Στη συνέχεια το βγάζουμε και ΠΡΟΣΟΧΗ: το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν το ανοίξουμε. Βράζουμε πολλά ζαχαρούχα μαζί για οικονομία ρεύματος και για να τα έχουμε καβάτζα. Διατηρούνται σφραγιστά για 3 μήνες στο ντουλάπι. Όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώσπου να αφρατέψουν.)

ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν αφήνουμε να μειωθεί το νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αλλά συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και όταν τελειώσει, περιμένουμε να κρυώσει καλά πριν ανοίξουμε τη κονσέρβα, αλλιώς μπορεί να σκάσει.

1ος ΤΡΟΠΟΣ: Αφαιρούμε τις ετικέτες και βάζουμε τα ζαχαρούχα στη χύτρα για 30' (Μετράμε το χρόνο μόλις ανέβει η βαλβίδα). Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό. Μετά από 30' σβήνουμε το μάτι και μόλις κατέβει η βαλβίδα αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφαιρούμε τα ζαχαρούχα. Αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά πριν τα ανοίξουμε. Για να τα χρησιμοποιήσουμε χρυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Διατηρούνται σφραγιστά στο ντουλάπι για 4-5 μήνες. Όταν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσουμε την αφρατεύουμε ανακατεύοντας με ένα κουτάλι).




Εκτέλεση


Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι, τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να πάρει τη μορφή βρεγμένης άμμου και αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα με κούμπωμα. Στρώνουμε το μπισκότο πατώντας το με τον πάτο ενός ποτηριού φροντίζοντας να υπερυψώσουμε περίπου 1 cm περιμετρικά. Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο. Για πιο τραγανό μπισκότο ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7'. Αφήνουμε να κρυώσει.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε πάχος 1,5 cm, τις βάζουμε σε μπολ και τις περιχύνουμε με το χυμό από το λεμόνι.

Αδειάζουμε πάνω στη βάση των μπισκότων μας την καραμέλα γάλακτος.

Από πάνω στρώνουμε τις μπανάνες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το άνθος αραβοσίτου στιγμής και την άχνη σε σαντιγύ μέχρι να στέκεται και την απλώνουμε πάνω από τις μπανάνες.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει.
Kάνουμε σχέδια με λιωμένη κουβερτούρα ή με ρευστή μερέντα (την αραιώνουμε με λίγο καυτό γάλα ώσπου να ρευστοποιηθεί) και σερβίρουμε.

*** Εναλλακτικά αντί για σαντιγύ με άνθος αραβοσίτου στιγμής ανακατεύουμε την σαντιγύ με 3 κ.σ. τυρί κρέμα τύπου philadelphia και 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη.
** Για πιο light αντί για κρέμα γάλακτος χτυπάμε το 1 φακελλάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής όπως γράφει η συσκευασία με κρύο γάλα. 



ΤΙΡS
Αντί για τούρτα μπανόφι μπορούμε να κάνουμε ατομικά γλυκάκια σε κολονάτα ποτήρια.

Μπορούμε να κάνουμε την δική μας καραμέλα γάλακτος με 80 γρ. ζάχαρη και 230 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά:
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6 λεπτά.