Categories

Τρίγωνα Πανοράματος



Για να γίνουν τα τρίγωνα χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία. Όλη η γευστική απόλαυση κρύβεται στο τραγανό φύλλο κρούστας, στη γλύκα που αφήνει το σιρόπι και την πλούσια κρέμα, που όσες φορές κι αν την γευτείς ποτέ δεν χορταίνεις.
Το μυστικό για να μένει τραγανό το φύλλο τους και να μην νοτίζει είναι να τα γεμίζουμε λίγο πριν τα καταναλώσουμε.
Παλιότερα, τα τρίγωνα αποτελούσαν γαστρονομικό πλεονέκτημα μόνο του Πανοράματος, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή όπου μπορούσες να τα βρεις και να τα απολαύσεις. Όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης ανέβαιναν στο όμορφο Πανόραμα για να τα αγοράσουν.


Υλικά :
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2/3 κούπας βούτυρο λούρπακ λιωμένο 

Για το σιρόπι:
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
  1. Παίρνουμε ένα φύλλο το βουτυρώνουμε παντού και διπλώνοντας το 6 φορές πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, κάνουμε μια μακρόστενη λωρίδα (φάρδους περίπου 5 εκατοστών) και μήκος όσο το μήκος του φύλλου.
  2. Κόβουμε τη λωρίδα στη μέση ώστε να σχηματιστούν δύο κοντίτερες λωρίδες. Βουτυρώνουμε την κάθε λωρίδα, σηκώνουμε τη μια άκρη και διπλώνουμε ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο. Συνεχίζουμε διπλώνοντας μια δεξιά μια αριστερά, ώσπου να τελειώσει η λωρίδα.
  3. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Από κάθε φύλλο γίνονται 2 τριγωνάκια.
  4. Αραδιάζουμε τα τριγωνάκια σε βουτυρωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα, αλείφουμε τις επιφάνειες με βούτυρο και ψήνουμε στη 2η θέση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν καλά (περίπου 30’).
  5. Όταν κρυώσουν σχίζουμε τα τριωνάκια με το μαχαίρι από τη μια πλευρά (τη φαρδιά) και αφιαρούμε με προσοχή λίγο από το εσωτερικό του φύλλου, ώστε να σχηματιστούν χωνάκια.
  6. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5’ (μετράμε από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός) και περιχύνουμε αμέσως τα χωνάκια όπως είναι μέσα στο ταψί (αφαιρούμε τη λαδόκολλα!). Τα αφήνουμε να σταθούν μέσα σ’ αυτό μέχρι να το πιουν όλο.
  7. Την άλλη μέρα βάζω σε κορνέ την κρέμα ζαχαροπλαστικής και γεμίζω προσεχτικά τα τρίγωνα πρώτα μέσα καλά και λίγο απ' έξω.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 1 ½ κούπα γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 4 κουταλιές σούπας (μέτριες) κορν φλάουρ
  • 2 κουταλιές σούπας (μέτριες) αλεύρι
  • 3 κροκάδια
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λούρπακ

Εκτέλεση:
  1. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
  2. Διαλύουμε σε λίγο κρύο γάλα το αλεύρι και το κορν φλάουρ και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους και το ξύσμα.
  3. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να πάρει βράση και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Ρίχνουμε όλο το μίγμα σε κατσαρολάκι μαζί με το βούτυρο και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να πήξει η κρέμα.
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη (να ακουμπάει στην κρέμα για να μην πιάσει κρούστα) και αφήνουμε να κρυώσει καλά μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.