Categories

Χαλβάς σιμιγδαλένιος




ΥΛΙΚΑ

1 μεζούρα σπορέλαιο ή φυτίνη
2 μεζούρες σιμιγδάλι χοντρό
2 ½ μεζούρες ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό τον θέλουμε)
4 ½ μεζούρες νερό
1 μικρή φλυτζάνα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ολόκληρα ή φιλέ (προαιρετικά)
½ κούπα σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
κανέλλα σε σκόνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει. Μόλις βράσει κλείνουμε το μάτι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει.
Σε άλλη κατσαρόλα (στο μεγάλο μάτι της κουζίνας) ζεσταίνουμε το λάδι ή τη φυτίνη (όχι να καεί), χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 8, ρίχνουμε το σιμιγδάλι μαζί με τα αμύγδαλα και καβουρντίζουμε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις πάρει χρυσαφί χρώμα το σιμιγδάλι τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά (ΠΡΟΣΟΧΗ: πιτσιλάει πολύ) λίγο από το νερό με τη ζάχαρη ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιγά σιγά. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε το μάτι στο 4. Μόλις πήξει (σε περίπου 4-5') σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε πάνω στο σβηστό μάτι μέχρι να πιει εντελώς τα υγρά.
Τοποθετούμε το ζεστό χαλβά σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά ή όταν κρυώσει καλά.
Πασπαλίζουμε με κανέλα.