Categories

Τούρτα νουγκατίνα

Η τούρτα νουγκατίνα φτιάχνεται μόνο σε καλά
ζαχαροπλαστεία γιατί έχει ακριβά υλικά.
Θεωρείται λίγο μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον
κόπο, μιας και η γεύση της είναι μοναδική!
Η συνταγή είναι της πεθεράς μου.

(Για την τούρτα χρειαζόμαστε στο σύνολο ½ κ. ψίχα αμυγδάλου)

Παντεσπάνι νουγκατίνας
1 ποτήρι άχνη (όχι γεμάτο) ή 1 φλυτζάνα
½ ποτήρι αλεύρι (όχι γεμάτο) ή 3 κ.σ. κανονικές
2 ½ ποτήρια αμύγδαλα με τη φλούδα (όχι καβουρντισμένα) και ψιλοκομμένα σε σκόνη
8 ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα σφικτή
1 φακελάκι μπέικιν
1 κ.σ. κανέλα σκόνη

Σιρόπι (Βράζουμε στο δυνατό 5’)
2/3 φλυτζάνας νερό
3 κ.σ. ζάχαρη
εσάνς αμυγδάλου 2-3 σταγόνες

Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα ασπράδια με την άχνη μαρέγκα (στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ ώσπου να σφίξει καλά). Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, την κανέλα και τη σκόνη αμυγδάλου και ανακατεύουμε με τη μαρίζ. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20’ στους 200 βαθμούς.
Όταν κρυώσει το κόβουμε. Όταν φτιάχνουμε την τούρτα σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι

Υλικά για την κρέμα
4 κ.σ. αλεύρι μαλακό
2 βανίλιες
4 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ
λίγο αλάτι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 ποτήρια γάλα (1 λίτρο + μισό ποτήρι περίπου)
4 κρόκοι αυγών
4 κ.σ. βούτυρο λούρπακ

+ ½ φλυτζάνι αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα σε σκόνη (πασπαλίζουμε σε κάθε στρώση πάνω από την κρέμα – εναλλακτικά ανακαεύουμε μέσα στην κρέμα, αλλά εμένα μου αρέσει περισσότερο εκτός)

Εκτέλεση για την κρέμα
Βράζουμε το γάλα. Σε άλλο μπολ έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το έχουμε ανακατέψει με τη μισή ζάχαρη. Ρίχνουμε (εκτός φωτιάς) το βρασμένο γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ανακατευτούν. Ρίχνουμε και το βούτυρο για να πάρει την κάψα.
Στο μεταξύ έχουμε χτυπήσει τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν και τους ρίχνουμε στο γάλα μαζί με τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μπεν μαρί μέχρις ότου πήξει και  αρχίσει να βγάζει φουρκάλες (ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει στον πάτο – θέλει λίγο υπομονή)
Κατέβαζουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το στόλισμα
1 κρέμα γάλακτος σαντιγύ
3 κ.σ. άχνη
1 βανίλια
1 σταγόνα λεμονιού
(Χτυπάμε όλα τα υλικά σε σαντιγύ)

Καραμελωμένα αμύγδαλα
1 φλυτζάνα ζάχαρη
1 φλυτζάνα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
λίγες σταγόνες νερό
[καραμελώνουμε τα αμύγδαλα (η καραμέλα να πάρει ροζέ χρώμα για να μην πικρίσει) και τα ρίχνουμε σε λαδωμένη επιφάνεια. Μόλις σταθεροποιηθεί την χοντροκόβουμε στο μούλτι και γαρνίρουμε τη σαντιγύ.]

Εκτέλεση τούρτας
Φτιάχνουμε την τούρτα ως εξής: Φύλλο πανεσπάνι, σιροπιάζουμε με ένα πινέλο, ρίχνουμε τη μισή δόση κρέμας, πασπαλίζουμε αμύγδαλο ξεφλουδισμένο καβουρντισμένο και ψιλοκομμένα. Δεύτερη στρώση παντεσπάνι, σιροπιάζουμε, ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και από πάνω τα υπόλοιπα καβουρντισμένα αμύγδαλα. Στρώνουμε το τρίτο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και στολίζουμε με τη σαντιγύ και από πάνω ψιλοκομμένα καραμελωμένα αμύγδαλα.