Categories

Γεμιστά γιαλατζί με κουκουνάρι και σταφίδες








Μπορούµε να πασπαλίσουµε τις ντοµατοπιπεριές, αφού τις λαδώσουµε, µε λίγη ζάχαρη και τριµµένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, στο τέλος του ψησίµατος πασπαλίζουµε µε τρίµµατα φέτας ή κεφαλοτύρι. Και τα δύο έχουν τέλειο γευστικό αποτέλεσµα.

μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 75 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

6 μέτριες ντομάτες ώριμες και σφιχτές για γέμισμα
6 μέτριες πιπεριές για γέμισμα (όσες ντομάτες τόσες πιπεριές)
τριμμένη σάρκα από τις πιπεριές (χωρίς σπόρια)
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
18 κ.σ. ρύζι άσπρο σπυρωτό μακρύκοκκο ή κίτρινο για πιλάφι (για κάθε πιπεριά 1,5 κ.σ. ρύζι)
1 κούπα ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/3 κούπας κουκουνάρι (το τσιγαρίζουμε σε λίγο βουτυράκι να πάρει χρώμα) 
1/3 κούπας μαύρη σταφίδα
αλάτιφρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 γεμάτη κ.σ. πελτές
50 γρ. τριμμένη γραβιέρα
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Κόβουμε, χωρίς να φτάσουμε μέχρι το τέλος, µια φέτα (καπάκι) από το πάνω µέρος της ντοµάτας, αδειάζουµε την ψίχα της σε µπολ και την πολτοποιούμε (τοποθετούμε τις ντομάτες ανάποδα σε ταψάκι για να στραγγίσουν τα υγρά τους). Κόβουµε, χωρίς να φτάσουμε μέχρι το τέλος, µία φέτα από το πάνω µέρος της κάθε πιπεριάς και αφαιρούµε τους σπόρους. Τρίβουμε στον τρίφτη τη σάρκα που βρίσκεται κάτω από το καπάκι, καθώς και τα νεύρα που περισσεύουν στις πιπεριές.
Αλέθουµε στο µπλέντερ την ψίχα της ντοµάτας και κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ποσότητας. 
Ζεσταίνουµε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τη ζάχαρη και τσιγαρίζουμε για 1' σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 3-4'. Προσθέτουµε το τριµµένο καρότο και το ρύζι και τσιγαρίζουμε για 1' ανακατεύοντας. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα 2/3 από τις πολτοποιηµένες ντοµάτες, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουµε. Μόλις πάρει βράση συµπληρώνουµε νερό (ποσότητα: 1 μέρος ρύζι, 1 μέρος νερό) και αφήνουµε να πάρει βράση για 5΄-6΄. Η γέµιση πρέπει να έχει ζουμάκι. Αποσύρουμε και προσθέτουµε τις σταφίδες, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε.
Αλατίζουμε τις ντοµατοπιπεριές και γεµίζουµε κατά τα 3/4. Αραδιάζουµε σε ταψί τις ντοµατοπιπεριές τη µία κοντά στην άλλη, σφινώνοντας στα κενά πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Περιχύνουμε το υπόλοιπο 1/3 του χυμού ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζανάκι νερό και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τα καπάκια με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στον αέρα στους 180οC για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να µείνουν τα γεμιστά µε το λάδι τους. Στη μία ώρα ψησίματος ρίχνουμε σάλτσα από το ταψί πάνω από τις ντοματοπιπεριές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Σερβίρουµε πάντα µε φέτα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Η χρήση της σάρκας της πιπεριάς στη γέμιση ενισχύει τη γεύση του φαγητού.
  • Το κίτρινο ρύζι κρατάει τη γέμιση σπυρωτή και δεν λαπαδιάζει.
  • Το περιεχόμενο της γέμισης πρέπει να περιέχει τη σάρκα από ίσο αριθμό από ντομάτες και πιπεριές, για να υπάρχει ισορροπία γεύσης. Αν η αναλογία αυτή διαταραχτεί βάζοντας περισσότερες πιπεριές ή ντομάτες αντίστοιχα, η γεύση της γέμισης, αναπόφευκτα φεύγει εκτός ισορροπίας και άρα δεν θα έχουμε το ίδιο τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.. Δηλαδή βάζουμε 6 πιπεριές, 6 ντομάτες, 7 πιπεριές, 7 ντομάτες κ.ο.κ.
  • Βάζουμε μπόλικο μαϊντανό και κανένα άλλο μυρωδικό.