Categories

Μουστοκούλουρα




ΥΛΙΚΑ (για 30 μέτρια μουστουκούλουρα – 2 λαμαρίνες)

1 κ.σ. γεμάτη κακάο
1 ΦΑΡΙΝΑ (500 gr.) ή 4 μικρές φλυτζάνες (+ λιγάκι ακόμη, περίπου 1 κ.γ.)
½ φλυτζάνα ζάχαρη (προαιρετικά)
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα πετιμέζι (μεζούρα δοσομετρητή)
½ κούπα καλαμποκέλαιο ή αραβόσιτελαιο
2 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. πορτοκάλι
½ φλυτζάνα σταφίδες προαιρετικά
2 λαδόκολλες

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στο μπλέντερ πετιμέζι, καλαμποκέλαιο, κονιάκ, λεμόνι, πορτοκάλι.
Κοσκινίζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε και σόδα, κανέλα, γαρύφαλο μοσχοκάρυδο και σταφίδες. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα του μίξερ. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη (αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί για να μην κολλάει).
Τοποθετούμε τις λαδόκολλες σε λαμαρίνες. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα (σε απόσταση γιατί φουσκώνουν). Ψήνουμε ένα-ένα ταψί σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά στην δεύτερη θέση. (Τα ψήνουμε ανάλογα με το γούστο μας, όσο περισσότερο τόσο πιο σκληρά γίνονται. Εμένα μου αρέσουν μαλακά γι’ αυτό τα ψήνω 10-12 λεπτά).
Μόλις κρυώσουν τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Πετιμέζι

Βράζουμε το μούστο σε χαμηλή φωτιά (για να μην καεί)  ώσπου να γίνει αραιό σιρόπι (να συμπυκνωθεί περίπου στο 1/3).