Categories

Μακαρόνια με κιμά





ΥΛΙΚΑ


Για τον κιμά
  • 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξερό κρεμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρο
  • 3-4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια
  • λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • 3 καρφάκια γαρύφαλλο
  • Αλάτι, πιπέρι (μαύρο)
Για τα μακαρόνια
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 10
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λούρπακ, χωριό κ.ά.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό νερό (πάνω από τη μέση της κατσαρόλας) και αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια για 6'-7'. 

Μόλις βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βρέχουμε με κρύο νερό.
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αρχίσει να σκουραίνει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη.


Για τον κιμά:


Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι ή πλακερό και ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε πατώντας τον κιμά μέχρι να διασπαστεί και να αλλάξει χρώμα, να γίνει γκρί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμύδι και το σκόρδο ολόκληρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το κρεμμύδι διαυγές χρώμα (όχι να κιρινίσει γιατί ξινίζει στη γεύση). Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, φέρνουμε δυο βόλτες και ρίχνουμε τη ντομάτα και τα γαρύφαλλα. Αν οι ντομάτες είναι φρέσκιες ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη (δεν ρίχνουμε νερό), αν είναι κονσέρβα, τις ψιλοκόβουμε και προστέτουμε βραστό νερό γεμίζοντας το κουτάκι της κονσέρβας.
Ανακατεύουμε σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε να πιει τα υγρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6 - 6,5). Σε 20 λεπτά και με ελάχιστο ανακάτεμα ο κιμάς είναι έτοιμος. Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το σκόρδο και σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια. 
Προαιρετικά ρίχνουμε τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο.