Categories

Παστίτσιο

Το θεϊκό φαγητό

Το παστίτσιο δεν είναι δύσκολο φαγητό
αλλά μπελαλίδικο. Θέλει αρκετό χρόνο
προετοιμασίας (στην ουσία είναι σαν να
φτιάχνετε τρία φαγητό σε ένα) και φυσικά
αφήνει μια... βομβαρδισμένη κουζίνα!!!



ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
Για 1 μεγάλο στρογγυλό ταψί φούρνου
ΥΛΙΚΑ
  • 1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια για παστίτσιο (Νο 2)
  • 600 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (ρεγκάτο ανάμικτο με γραβιέρα και παρμεζάνα)
  • 50 γρ. βούτυρο λούρπακ
  • 3 κ.σ. αλάτι για το  βράσιμο

Για τον κιμά
  • 1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή 2 μικρά
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5 ντομάτες φρέσκιες + 1 κ.σ. πελτέ (ή 1 κουτί ντοματάκι περασμένο στο μούλτι)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν βάλουμε φρέσκια ντομάτα)
  • πιπέρι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι νερό ή γάλα για το βρασμό

Για την κρέμα μπεσαμέλ (της Κατερίνας):
ΥΛΙΚΑ
  • 5 μέτρια γεμάτες κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 5 κουτ. γλυκού μέτρια αλεύρι
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν (ή 1 φακελλάκι)
  • 100 γρ. βούτυρο λούρπακ
  • 5 κούπες γάλα (1½ λίτρο)
  • 1 φλιτζάνα από τα τριμμένα κίτρινα τυριά (ρεγκάτο ανάμικτο με γραβιέρα και παρμεζάνα)
  • 2/3 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο (1/3 κ.γ.)
  • 3 αυγά
Από την κρέμα κρατάμε 1 μεγάλη κούπα την οποία θα την ανακατέψουμε με τα μακαρόνια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Σε χαμηλή, φαρδιά, κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Αφαιρούμε την κανέλα και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια:
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε στο μισό χρόνο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.
Στην ίδια κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 4 χούφτες τυρί και 1 φλιτζάνα από τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.

Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ:
Παράλληλα με τα μακαρόνια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ως εξής.
Ζεσταίνουμε το 1 λίτρο γάλα. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα 500 γρ. κρύο γάλα, το αλάτι, το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθούν. Μόλις ζεσταθεί το γάλα το ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στο κρύο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια. Μετά το ξαναβάζουμε όλο στη φωτιά, ρίχνουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το σύρμα δυνατά ώσπου να να πήξει να γίνει μία παχύρευστη κρέμα. Προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε 2 -3 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολάκι και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.

TIPS: 
1) Αν η μπεσαμέλ είναι πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο γάλα. Αν είναι αραιή, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το περίσσιο υγρό ή σε 1 ποτηράκι τοιυ κρασιού νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Το ρίχνουμε στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
2) Για πιο αρωματισμένο κιμά μπορούμε να τον "σβήσουμε" με 1/2 κρασοπότηρο κονιάκ. 

Συναρμολόγηση
Σ᾿ ένα βουτυρωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε ελαφρώς και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.
Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε τριμμένο τυρί (εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε στην επιφάνεια της μπεσαμέλ τριμμένη φρυγανιά αν δεν μας αρέσει η κρούστα). Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με τις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄ περίπου μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για ένα δεκάλεπτο πριν το κόψουμε.