Categories

Χοιρινό μπούτι στη λαδόκολλα με δενδρολίβανο


Eίναι ένα εύκολο φαγητό, που αν 
έχεις χρόνο ξεφεύγει εντελώς σε γεύση... 
Αν πάλι δεν έχεις τόσο χρόνο 
(για να το μαρινάρεις σωστά
απλώς γίνεται σκέτο... θεϊκό!
Θα χρειαστούμε γενικά

Πατάτες, πιπεριές, λίγη φέτα, λίγο κεφαλοτύρι (ή σκληρό τυρί), μπύρα, λάδι, θυμάρι και δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι, καρότα, μουστάρδα και ενάμιση κιλό χοιρινό μπούτι (ή κότσι).

Για τη μαρινάδα

1 ξανθιά μπύρα, εγώ έβαλα KAISER 500 ml
3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισή κούπα ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε το μπούτι μας, το βάζουμε σε μια λεκάνη (όχι αλουμινένια) και ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας μέσα. Το καλύπτουμε και το αφήνουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου για τουλάχιστον 6 ώρες. Εγώ δεν είχα αυτή την πολυτέλεια, οπότε η μαρινάδα μπορεί να μην έκανε την δουλειά της όπως θα την έκανε αν την άφηνα για ώρες, αλλά ουσιαστικά πήρε γεύση το κρέας έστω και με μισή ώρα μόνο.  

Βάζουμε στη γάστρα μας ή στο ταψί μας (βαθύ ταψί) δύο λαδόκολλες (τις κλασικές λαδόκολλες και όχι χαρτί ψησίματος), σε σταυρό, που να εξέχουν αρκετά απο το ταψί για να μπορέσετε να καλύψετε το κρέας σαν να το κάνετε πακετάκι.


Τα συνοδευτικά

2 πιπεριές, μια πράσινη και μια φλωρίνης ή πορτοκαλί (ή ότι άλλο χρώμα θέλετε, γλυκειά) σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες, ακαθάριστες, απλώς τα έτριψα λίγο στα χέρια μου να φύγουν τα πολλά τα φύλλα)
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (αλλιώς αποξηραμμένο)
5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομματάκια (κυβάκια όσο ένα καρύδι)
3 καρότα, πλυμμένα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στα τρία
1 μεγάλη ντομάτα σε χοντρές φέτες (όπως στη σαλάτα)
λίγο ελαιόλαδο ακόμα
αλάτι και πιπέρι
λίγο κεφαλοτύρι (ή πεκορίνο) για μετά*
λίγο φέτα, σε κομμάτια, για μετά *

ΣΕ μια λεκανίτσα τα βάζουμε όλα μαζί ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΡΙΑ, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά μουστάρδα τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στη λαδόκολλα με το κρέας.
(προσοχή οι πατάτες όταν κοπούν βάλτε τις σε νερό να μην μαυρίσουν και μετά στραγγίξτε τις και προσθέστε τις στη λαδόκολλα

Εκτέλεση

Αφού το μαρινάρουμε, το βγάζουμε απο τη μαρινάδα, δεν το πλένουμε (αφού δεν έχει μείνει πολύ ώρα μέσα) και το βάζουμε στη λαδόκολλα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι ακόμα. Το πασαλείβουμε με 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Ρίχνουμε τα δεντρολίβανα. Προσθέτουμε τα συνοδευτικά εκτός απο τα τυριά, αφού τα έχουμε αλατοπιπερώσει σε μιά αλλη λεκανίτσα .

Ρίχνετε μέσα στη λαδόκολλα με στο κρέας με τις πατάτες και τα λαχανικά λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και ενα ποτήρι απο την μαρινάδα μαζί με μερικά κρεμμυδάκια και σκορδάκια της μαρινάδας. Διπλώνουμε καλά τις λαδόκολλες και κάνουμε πακετάκι (όσο καλύτερα γίνεται για να κρατήσει τα υγρά του). Αν έχετε σπάγκο το δένετε κιόλας. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό γύρω απο την λαδόκολλα στο ταψί. Βάζουμε το καπάκι της γάστρας (αλλιώς ένα αλουμινόχαρτο απο πάνω σαν καπάκι) και βάζουμε τη γάστρα μας σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς. Άν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, χαμηλώστε στους 180 και αφήστε το να σιγοψηθεί για 2μιση με 3 ώρες. Εγώ το έψησα στους 220 για 2 ώρες και λίγη ώρα ακόμα για να πάρει χρώμα. Πού και που ρίχνετε λίγο νεράκι στο ταψί.

Μετά απο 2μιση περίπου ώρες ανοίξτε με προσοχή τη λαδόκολλα (μην καείτε απο τους υδρατμούς) και αφήστε ανοιχτό να πάρει χρώμα. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε μέσα τα τυριά μας (όχι πάνω στο κρέας, δίπλα). Μόλις πάρει χρωματάκι το κρέας μας (το γυρίζουμε μια φορά να πάρει και απ την άλλη μεριά) είναι έτοιμο