Categories

Καρυδόπιτα

Η συνταγή είναι της κας Χριστίνας
από την Ηλιούπολη, φίλη της μητέρας μου


ΥΛΙΚΑ (για ένα μεγάλο ταψί λαμαρίνας)

22 αυγά (τα ασπράδια μαρέγκα)
22 κ.σ. ζάχαρη
22 κ.σ. καρυδόψιχα
22 κ.σ. παξιμάδι τριμμένο
4 βανίλιες
4 κ.γ. μπέικιν
½ ποτήρι κρασιού λεμόνι
½ ποτήρι κρασιού ξύσμα λεμονιού ή μαστίχα

Για το σιρόπι (Βράζουμε για 5’ σε δυνατή φωτιά)

1500 γρ. Ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
κανέλλα ξύλο


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με το χέρι  ή με τη μαρίζ και τέλος αναμιγνύουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
Στρώνουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι τη χλιαρή καρυδόπιτα.

Μόλις κρυώσει μπορούμε να την στολίσουμε με σαντιγί ή με γλάσο σοκολάτας ή να την συνοδεύσουμε με παγωτό.