Categories

Κουλουράκια βανίλιας της αδερφής μου



ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
6 αυγά μεγάλα
5 βανίλιες
1 κ.γ. γεμάτο μπέϊκιν ή 1 φακελλάκι
2 κ.γ. κοφτά αμμωνία ή 1 φακελλάκι
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη
2 κρόκοι για το άλειμμα (αραιώνουμε με λίγο νεράκι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, προσθέτουμε το μπέικιν και το αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε σε μέτριο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες να ασπρίσουν.
Σε μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και αναμειγνύουμε.
Χλιαραίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα (όχι να βράσει) και έχοντάς το πάνω από τη μπολ του βουτύρου ρίχνουμε την αμμωνία ανακατεύοντάς την με ένα κουταλάκι (ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αμμωνία αφρίζει και φουσκώνει – αυτό θέλουμε για να φουσκώσουν τα κουλουράκια και να γίνουν αφράτα). Ανακατεύουμε με τη μαρίζ το μείγμα.
Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση στο αλεύρι που έχουμε κρατημένο. Ρίχνουμε στο κέντρο το μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά. Αναμειγνύουμε λίγο λίγο και μόλις απορροφηθούν τα υγρά ζυμώνουμε απαλά. Στην αρχή το μείγμα κολλάει. Αφήνουμε λιγάκι να ξεκουραστεί και να σφίξει το βούτυρο (περίπου 5 λεπτά) ξαναζυμώνουμε και είναι έτοιμο.
Πλάθουμε κουλουράκια με πολύ λεπτά κορδόνια (τα κάνουμε πολύ λεπτά γιατί φουσκώνουν).
Τοποθετούμε σε χαρτί αντικολλητικό και τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία σκάλα (στη μέση του φούρνου) για 10 - 15 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν καλά.