Categories

Πάστα Φλώρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΤΑΣ ΦΛΩΡΑΣ: Η πάστα φλώρα δεν φτιάχνεται σαν ένα οποιοδήποτε κέικ, δεν χτυπάμε πρώτα τη ζάχαρη με το βούτυρο κτλ. Αντιθέτως αναμιγνύουμε όλα τα υλικά -εκτός φυσικά της μαρμελάδας- μαζί, προκειμένου να φτιάξουμε μια τριφτή ζύμη η οποία όταν ψηθεί θα είναι τραγανή και αφράτη.
Υλικά
1 βιτάμ (250 γρ.) κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (250 γρ.)
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 αυγό ολόκληρο
½ κιλό Φαρίνα Γιώτης κόκκινη (αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 φακελλάκι μπέικιν)
4 κ.σ. μαρμελάδα
ξύσμα από 1 λεμόνι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ
1 κρόκος αυγού ανακατεμένο με λίγο νεράκι 


Εκτέλεση

1.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
1.2. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ταρτιέρα ή στρογγυλό τσέρκι 28 εκ. διαμέτρου
1.3. Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύουμε χρησιμοποιώντας το άγκιστρο ζύμης το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικι για λίγα δευτερόλεπτα σε μέτρια ταχύτητα.
1.4. Προσθέτουμε το βιτάμ, το αυγό ολόκληρο, το κονιάκ, το ξύσμα λεμονιού και αναδεύουμε έως ότου να δημιουργηθεί μαλακιά ζύμη. (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τη χτυπάμε για πολύ ώρα γιατί μαλακώνει αρκετά και κολλάει στη συνέχεια).
1.5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 
4 κομμάτια.
1.6. Τα 3 κομμάτια ζύμης τα στρώνουμε στον πάτο του βουτυρωμενου σκεύους που θα ψήσουμε πιέζοντας με την παλάμη μας.
1.Φροντίζουμε ώστε η ζύμη περιμετρικά να είναι πιο ψηλή ώστε να μη χυθεί η μαρμελάδα
1.7. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε στον πάγκο μας ομοιόμορφες λεπτές λωρίδες ζύμης και καλύπτουμε πρώτα την περίμετρο του γλυκού. Αν η ζύμη είναι πολύ τριφτή και δυσκολευόμαστε να πλάσουμε τις λωρίδες, ρίχνουμε λίγο ακόμα κονιάκ ή/και ελαιόλαδο και πλάθουμε έως ότου έχουμε μια πιο λαστιχωτή ζύμη
1.8. Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω από τη ζύμη.
1.9. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις υπόλοιπες λωρίδες χιαστί πάνω από τη μαρμελάδα δημιουργώντας ισομεγέθεις ρόμβους.
1.10. Αλείφουμε τις λωρίδες με τον κρόκο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, στη μέση του φούρνου, για μισή (1/2) ώρα.