Categories

Στιφάδο





ΥΛΙΚΑ
  • 1,5 κ. μοσχαράκι ελιά ή χτένι, σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2,5 κ. κρεμμυδάκια του στιφάδο + 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. του γλυκού κοφτό ζάχαρη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 10 κόκκους πιπέρι ολόκληρους
  • 3 φύλλα δάφνης
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι (3 κουτ. της σούπας)
  • 1,5 κ.σ. πελτέ (ή 2 κονσέρβες ντοματάκια πολτοποιημένα)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Βράζουμε νερό και περιχύνουμε με αυτό τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε τα βουτάμε σε κρύο νερό και τα καθαρίζουμε. Τα στραγγίζουμε καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τα ολόκληρα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και σοτάρουμε 4-5 λεπτά ανακατεύοντας για να μην πάρουν χρώμα. 

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το μοσχάρι αλευρωμένο. Θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη) και τα σκόρδα ολόκληρα, τα φέρνουμε βόλτα λίγο και ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το υπόλοιπο λάδι και τον πελτέ. Σβήνουμε το φαγητό με το ξίδι. Τέλος προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1 φλιτζάνι ζωμό ή νερό. Βράζουμε για 1½ ώρα σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας συχνά την κατσαρόλα, μέχρι να μαγειρευτούν το κρέας και τα κρεμμύδια.
(Εάν, όταν γίνει το φαγητό, η σάλτσα είναι αραιή ανάβουμε στο δυνατό τη φωτιά και αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι για 10' ανακινώντας τακτικά μέχρι να συμπυκνωθεί).

Αν πρόκειται για κουνέλι μαρινάρουμε πρώτα το κρέας ως εξής:
Κόβουµε το κουνέλι σε μερίδες και το βάζουμε μέσα σε μπολ με 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι κρασί και 1 κούπα ξύδι, 2 φύλλα δάφνης (σπάμε το ένα), αλατοπίπερο. Το αφήνουμε 3 ώρες στο ψυγείο. Στραγγίζουμε το κουνέλι (πετάμε τη μαρινάδα) και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε όπως παραπάνω.