Categories

Στιφάδο





ΥΛΙΚΑ
  • 1,5 κ. μοσχαράκι ελιά ή χτένι, σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2,5 κ. κρεμμυδάκια του στιφάδο + 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 10 κόκκους πιπέρι ολόκληρους
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 1,5 κ.σ. πελτέ (ή 2 κονσέρβες ντοματάκια πολτοποιημένα)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με νερό που θα το σκεπάζει, για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Το ξαφρίζουμε ενδιάμεσα και στο τέλος το στραγγίζουμε και κρατάτε το ζωμό του στην άκρη.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Βράζουμε νερό και περιχύνουμε με αυτό τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε τοποθετώντας τα σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε καλά πριν τα  τα χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνετε τα κρεμμύδια (τα ολόκληρα και το ψιλοκομμένο). Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και σοτάρουμε 4-5 λεπτά ανακατεύοντας για να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη) και τα σκόρδα ολόκληρα, τα φέρνουμε βόλτα λίγο μαζί με τα κρεμμύδια να μυρίσουν και ρίχνουμε το κρέας με το υπόλοιπο λάδι και τον πελτέ. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και σβήνουμε το φαγητό με το ξίδι. Τέλος προσθέτουμε αλατοπίπερο και 1 ποτήρι ζωμό του κρέατος. Βράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας συχνά την κατσαρόλα, μέχρι να μαγειρευτούν το κρέας και τα κρεμμύδια.
(Εάν, όταν γίνει το φαγητό, η σάλτσα είναι αραιή ανάβουμε στο δυνατό τη φωτιά και αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι για 10' ανακινώντας τακτικά μέχρι να συμπυκνωθεί).

Αν πρόκειται για κουνέλι μαρινάρουμε πρώτα το κρέας ως εξής:
Κόβουµε το κουνέλι σε μερίδες και το βάζουμε μέσα σε μπολ με 4 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι κρασί και 1 κούπα ξύδι, 2 φύλλα δάφνης (σπάμε το ένα), αλατοπίπερο. Το αφήνουμε 3 ώρες στο ψυγείο. Στραγγίζουμε το κουνέλι (πετάμε τη μαρινάδα) και το στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε όπως παραπάνω.