Categories

Στιφάδο





ΥΛΙΚΑ
  • 1 κ. μοσχαράκι ελιά ή χτένι, σε  κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κ. κρεμμυδάκια του στιφάδο + 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μεγάλο ξύλο κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκους πιπέρι
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι καλής ποιότητας ή μπαλσαμικο (3-4 κουτ. της σούπας) ή 1 κρασοποτηρο μαυροδάφνη 
  • 2 γεμάτες κ.σ. πελτέ (ή 1 κ.σ. πελτε και 1 κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα)
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Βράζουμε νερό και περιχύνουμε με αυτό τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε τα βουτάμε σε κρύο νερό και τα καθαρίζουμε. Τα στραγγίζουμε καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρέας με το αλάτι σε κρύο νερό ίσα να το σκεπάζει, ξαφριζουμε και βράζουμε για 45'. Κρατάμε το ζωμό. 
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη ζάχαρη. 
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, πιπέρια, δάφνη), τα φέρνουμε βόλτα για λίγο και ρίχνουμε και τσιγαρίζουμε τον πελτέ. Ρίχνουμε το ξίδι και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 1 ώρα ακόμη ανακινώντας συχνά την κατσαρόλα (δεν ανακατεύουμε), μέχρι να μαγειρευτούν το κρέας και τα κρεμμύδια. 
(Εάν, όταν γίνει το φαγητό, η σάλτσα είναι αραιή ανάβουμε στο δυνατό τη φωτιά και αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι για 10' ανακινώντας τακτικά μέχρι να συμπυκνωθεί).

Αν πρόκειται για κυνήγι ξεκινάμε από την προηγούμενη μέρα ως εξής:
Κόβουµε το κρεας σε μερίδες, το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε νερό να καλύπτει το κρέας και 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι.  Το αφήνουμε 3 ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια πετάμε το νερό , ξανακαλυπτουμε το κρέας με καθαρό νερό και 1 κουταλάκι αλάτι και βάζουμε άλλες τρεις ώρες στο ψυγείο. (Αυτό το κάνουμε για να στραγγίξει εντελώς το αίμα από το ζώο). Ξαναπεταμε το νερό, βάζουμε καθαρό (χωρίς αλάτι) με 1 φλιτζανακι του καφέ λευκό Ξύδι (για να μην μυρίζει το κρέας και να μαλακώσει). Τοποθετούμε μέχρι την επόμενη μέρα στο ψυγείο. Κατόπιν ξεπλενουμε πολύ καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε όπως παραπάνω.