Categories

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ


Από την εκπομπή "Food and the city"
με τον Βασίλη Καλλίδη

(Αυθεντική Πολίτικη συνταγή)

Υλικά (για 8 άτομα):
2 κιλά χοιρινό από μπούτι (κομμένο σε κυβάκια)

2 κουτ. σούπας μαργαρίνη

600γρ. δαμάσκηνα ξερά

2 ποτήρια μαύρο τσάι

2μεσαία ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

1 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

4 κουτ. γλυκού άχνη
ζάχαρη
λίγα αμύγδαλα φιλέ


Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το μαύρο τσάι και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 περίπου λεπτά, για να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, βάζουμε στη φωτιά να κάψει μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε και το κρέας για να σοταριστεί, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 15 περίπου λεπτά, για να βγάλει τα υγρά του, χωρίς να ξεχνάμε να ανακατεύουμε. Κλείνουμε, στη συνέχεια, την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα, για να αχνίσει. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε (αν θέλουμε το φαγητό να γίνει πιο πικάντικο, μπορούμε να βάλουμε λίγο τζίντζερ αντί για κανέλα). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μαύρο τσάι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-45 λεπτά.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος του βρασίματος, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. (μόλις γίνει το φαγητό η σάλτσα έχει ένα ωραίο σκούρο χρώμα)
Σοτάρουμε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς βούτυρο) τα αμύγδαλα φιλέ (για να πάρουν λίγο χρώμα) και τα ρίχνουμε πάνω από το κρέας μας όταν το σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πλιγούρι ή ρύζι πιλάφι.