Categories

Χταπόδι στη γάστρα με πατάτες

Συνταγή της Τασίας Δενδρινού
που σερβίρεται στο εστιατόριό της
στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς




Υλικά
1 χταπόδι περίπου 2 κιλά
1200 γρ. πατάτες
2 δαφνόφυλλα
1/2 ποτήρι του νερο κοκκινο κρασί
αλάτι
κόκκινο πιπερι
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 κόκκινες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ντοματα πάστα
2-3 ποτήρια του νερού από το ζουμί του χταποδιού
1/2 ποτήρι του νερού ξύδι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, χτυπάμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, 1 δαφνόφυλλο, το ξύδι, το χταπόδι και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το χταπόδι στη γάστρα μαζ<ί με τις πατάτες τις οποιες έχουμε κόψει σε μαγάλα κομμάτια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σουρώνουμε πολύ καλά το νερό στο οποίο βράσαμε το χταπόδι και πάιρνουμε 2-3 ποτήρια του νερού ζουμί και το ρίχνουμε στη γάστρα. Ψήνουμε το φαγητό στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εάν όσο ψήνεται το φαγητό στεγνώσουν τα υγρά του προσθέτουμε ακόμη λίγο ζουμί από το χταπόδι.