Categories

Μουσακάς με κολοκυθάκια




Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30’ έως 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 35-40’

Υλικά :

    1. 5-6 μεγάλα κολοκύθια (1 κιλό)

    1. 4-5 μεγάλες πατάτες

    1. 600 γρ. κιμά

    1. 1/2 φλιτζάνι λάδι

    1. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    1. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

    1. 1/2 φλιτζάνι κρασί

    1. 1/2 ματσάκι μαϊντανό

    1. 1 κονσέρβα τοματάκι

    1. 1 κουταλιά πελτέ

    1. αλάτι και πιπέρι

    1. 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

    1. 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο (ή ό,τι άλλο κίτρινο σκληρό τυρί)

Για τη μπεσαμέλ (σάλτσα μορνέ):
  • 5 μέτριες κουτ. Σούπας κορν φλάουρ
  • 3 κουτ. Σούπας μέτρια γεμάτες αλεύρι
  • ½ φακελλάκι μπέικιν
  • 5 κουτ. Σούπας κοφτές βούτυρο (ή 3 κ.σ. βούτυρο και 2 ελαιόλαδο)
  • 1.250 γρ. γάλα
  • 1 χούφτα ρεγκάτο ή πεκορίνο τριμμένο (3-4 κουταλιές της σούπας)
  • ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα λευκό πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο (1/4 κ.γ.)
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • 3 κρόκοι αυγών (προαιρετικά)
  • Τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο τέλος αφού έχουμε αποσύρει από τη φωτιά

Για το τηγάνισμα:
  • Ελαιόλαδο + βούτυρο φυτίνη

EKTΕΛΕΣΗ:



-Κόβετε τα κολοκυθάκια σε φέτες και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν. Αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
-Κόβετε τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζετε (όχι να ξεροψηθούν). Αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
-Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε τον κιμά ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει.
- Προσθέτετε και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
-Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με κρασί.
-Προσθέτετε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
-Ρίχνετε την τομάτα, τον πελτέ και λίγο νεράκι και ανακατεύετε.
-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά
- Βουτυρώνετε ένα ταψί παραλληλόγραμμο και πασπαλίζετε φρυγανιά τριμμένη (περίπου 2 κουταλιές της σούπας).
-Στρώνετε τις πατάτες σε ένα στρώμα και λίγα κολοκυθάκια. Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο.
-Απλώνετε τον μισό κιμά.
-Από πάνω στρώνετε σε ένα στρώμα τα υπόλοιπα κολοκυθάκια. Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και στρώνετε τον υπόλοιπο μισό κιμά.
Καλύπτετε με τη μπεσαμέλ και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για περίπου 35-40’ ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά πριν τον σερβίρετε.
Σερβίρεται με χωριάτικη σαλάτα.

Μπεσαμέλ

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε λίγο από το γάλα (περίπου 1 φλυτζάνα) και διαλύουμε κορν φλάουρ, αλεύρι, μπέικιν, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μοσχοκάρυδο.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας. Μόλις τελειώσει όλο το γάλα το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να πήξει.
Ρίχνουμε το τυρί  και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά.
[*Για την ακρίβεια αυτή είναι σάλτσα μορνέ και όχι μπεσαμέλ. Η πραγματική μπεσαμέλ δεν έχει αυγά!]