Categories

ΤΙΜΠΑΛ ΠΑΤΑΤΑΣ

Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου


Ατομα: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Υλικά
750 γρ. πατάτες
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
250 γρ. κολοκυθάκια, σε μικρούς κύβους
125 γρ. καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
2 αυγά
3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
120 γρ. πεκορίνο, σε μικρούς κύβους
125 γρ. προσιούτο ή ζαμπόν σε κομματάκια
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίστε τις μισές πατάτες και κόψτε τις σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες (τσιπς). Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα με άνοιγμα 22 εκ., καλύψτε τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και αλείψτε το κι αυτό με βούτυρο. Ξεκινώντας από το κέντρο της φόρμας, τοποθετήστε τις πατάτες σε σπιράλ, επανωτίζοντας τη μια στην άλλη, ώσπου να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε 2 κουταλιές λάδι, τα κολοκυθάκια και την κολοκύθα κι ανακατέψτε τα σε μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να τρυπιούνται μ' ένα πηρούνι. Βράστε τις υπόλοιπες πατάτες, χωρίς να τις καθαρίσετε, ώσπου να μαλακώσουν. Στραγγίστε τις και καθαρίστε τις όσο είναι ακόμα ζεστές. Περάστε τις από πρες πουρέ μέσα σ' ένα μπολ. Ανακατέψτε τον πουρέ με τ' αυγά, την παρμεζάνα, το πεκορίνο, το προσιούτο, τα σοταρισμένα λαχανικά και το μαϊντανό. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Αδειάστε το μίγμα μέσα στη φόρμα, επάνω στις πατάτες και πιέστε το με τα χέρια σας, για να μη μείνουν κενά αέρος. Ψήστε το τιμπάλ στους 200 βαθμούς Κελσίου, 45 λεπτά περίπου ή ώσπου να ροδίσουν οι στρωμένες στον πάτο πατάτες. Ξεφορμάρετέ το προσεχτικά σε πιατέλα και σερβίρετέ το αμέσως.



ΜΥΣΤΙΚΟ: Αφήστε το τιμπάλ να σταθεί 10' πριν το ξεφορμάρετε στην πιατέλα.