Categories

Πουράκια μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης

Η συνταγή είναι
της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου


μερίδες 36

Υλικά
1½ φλ. τσαγιού φιστίκια Αιγίνης (ψίχα ωμή)
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. γεμάτη μέλι θυμαρίσιο χλιαρό
1 κ.σ. ροδόνερο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι
1 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλούδα λεμονιού
2 κ.σ. ροδόνερο

Όταν πρόκειται να σιροπιάσουμε οποιοδήποτε γλυκό του ταψιού ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι αμέσως μόλις βάλουμε το γλυκό στο φούρνο (είτε κάποιο γλυκό θέλει 1 ώρα ψησίματος, είτε 30 λεπτά κάνουμε ακριβώς το ίδιο). Βράζουμε το σιρόπι στο δυνατό για 5' και στη συνέχεια σβήνουμε το μάτι αφήνοντας την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας. Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Μ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ακριβή θερμοκρασία σιροπιού-γλυκού για το τέλειο σιρόπιασμα. 
Επίσης φροντίζουμε να ψήσουμε καλά το γλυκό που έχει φύλλο κρούστας ή Βυρυττού (να ροδοψηθεί καλά) για να παραμείνει τραγανό το φύλλο μετά το σιρόπιασμα και να μην μαλακώσει την επόμενη μέρα.

Χοντροκόβουμε τα φιστίκια σε μπολ. Πασπαλίζουμε με τα μπαχάρια. Ζεσταίνουμε το μέλι να γίνει ρευστό και προσθέτουμε το ροδόνερο. Το μείγμα πρέπει να είναι χλιαρό. Το ρίχνουμε στα φιστίκια. Ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα γίνεται σαν ζύμη.
Απλώνουμε το φύλλο στον πάγκο. Το κόβουμε κάθετα σε τρεις λωρίδες. Βουτυρώνουμε με πινέλο κατά μήκος μία λωρίδα φύλλου. Ακουμπάμε με κουταλάκι κατά μήκος λίγη γέμιση και αρχίζουμε και ρολάρουμε σε λεπτό πουράκι. Πατάμε λίγο την ένωση, να κολλήσει. Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα το ένα πουράκι πλάι στο άλλο. Αφού τα τυλίξουμε όλα, τα βουτυρώνουμε από πάνω με το υπόλοιπο βούτυρο. Τα ψήνουμε στους 200οC για 20΄, να ροδίσουν καλά.
Για το σιρόπι: Μόλις βάλουμε το ταψί στο φούρνο ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση. Τα αφήνουμε να βράσουν 5΄ σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το ροδόνερο. Αφήνουμε να καταλαγιάσει πάνω στο σβησμένο μάτι.
Αφού ψηθούν όλα τα μπακλαβαδάκια, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, να είναι κοντά κοντά το ένα με το άλλο και να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους. Καυτά όπως τα βγάζουμε από το φούρνο, τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν όλα μέσα στο ταψί και να πιουν καλά το σιρόπι τους.