Categories

Λαζάνια τιμπάλ



ΥΛΙΚΑ
• 450 γρ. (24 φύλλα περίπου) λαζάνια
• 450 γρ. (3 μπάλες) μοτσαρέλα
• 100 γρ. (1 φλ.) τριμμένη παρμεζάνα

Για την αυθεντική σάλτσα Μπολονέζ:
• 350 γρ. κιμάς βοδινός
• 350 γρ. κιμάς χοιρινός
• 150 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
• 4 φέτες παντσέτα ή μπέικον ψιλοκομμένες,
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 1/2 κονσέρβα (των 400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
• 180 ml (3/4 φλ.) κόκκινο, ξηρό κρασί
• 2 κουταλιές ψιλοκομμένος βασιλικός
• Αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
• Βούτυρο για το σκεύος.

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σε μέτρια φω-
τιά. Σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε
την παντσέτα ή το μπέικον, μαζί με τα σκόρδα. Συνεχίζετε το σοτά-
ρισμα μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, προσθέτετε ακόμα 1 κουταλιά
ελαιόλαδο και δυναμώνετε τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα τους κιμάδες
και τα συκωτάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν,
σπάζοντας τους σβόλους με ξύλινο κουτάλι, αν χρειάζεται. Ρίχνετε
μέσα τις ντομάτες και το κρασί, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο. Όταν η σάλτσα κοχλάσει, ρίχνετε μέσα
το βασιλικό, χαμηλώνετε τη φωτιά και μισοκλείνετε την κατσαρόλα.
Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει,
όμως να μη στεγνώσει εντελώς. Να είναι αρκετά ρευστή.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη
κατσαρόλα και βράζετε μέσα τα λαζάνια, 3-4 κομμάτια κάθε φορά,
μέχρι να μαλακώσουν λίγο, χωρίς όμως να βαρυψηθούν, για 4-5
περίπου λεπτά κάθε φορά από τη στιγμή που θα ξαναβράσει το
νερό. Τα βγάζετε προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνετε σε
μια λεκάνη με κρύο νερό για να κρυώσουν και τα στραγγίζετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε γενναιό-
δωρα ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και ντύνετε το εσωτερικό του με
μια στρώση λαζάνια, βάζοντάς τα με τρόπο που να μισοσκεπάζει
το ένα το άλλο, για να μη μένουν κενά, και αφήνοντας τις άκρες
τους να εξέχουν στα πλευρά. Βάζετε μέσα το 1/3 της σάλτσας
και τη σκεπάζετε με μια στρώση λαζάνια. Επαναλαμβάνετε το ίδιο
μια δεύτερη φορά, ύστερα βάζετε από πάνω την τελευταία δόση
σάλτσας, φέρνετε προς τα μέσα τα κομμάτια που εξέχουν στα
πλευρά και σκεπάζετε τα κενά στην επιφάνεια με τα τελευταία
κομμάτια λαζάνια. Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το
βάζετε στο φούρνο για 40 λεπτά. Το κρατάτε σκεπασμένο μέχρι
15 περίπου λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Πριν σερβίρετε, αναποδογυρίζετε τα λαζάνια σε μια πυρίμαχη
πορσελάνη. Κόβετε τη μοτσαρέλα σε λεπτά φετάκια και καλύ-
πτετε την επιφάνεια του τιμπάλ. Σκορπάτε πάνω την παρμεζάνα
και το βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C) για
10-15 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ρο-
δίσει ελαφρά. Το σερβίρετε αμέσως.