Categories

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΠΑΓΩΤΟ






ΥΛΙΚΑ
2 βανίλιες ή 2-3 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας
1 παγωμένο ΝΟΥΝΟΥ (2 ώρες κατάψυξη) [ΠΡΟΣΟΧΗ όχι light]
1 μεγάλο ζαχαρούχο γάλα Βλάχας
1 Μόρφατ σαντιγύ ή Ερμόλ (τενεκεδάκι)
1 πακέτο μπισκότα OREO ή 1 δόση πραλίνα αμυγδάλου τριμμένη ή σοκολάτα λιωμένη

Εκτέλεση
1) Βάζουμε το ΝΟΥΝΟΥ για 2 ώρες στην κατάψυξη και τη Μόρφατ στο ψυγείο για 1 ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
2) Στη συνέχεια χτυπάμε τη μορφάτ με το μίξερ για τουλάχιστον 10 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ σημαντικό η σαντιγί να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά προκειμένου το παγωτό να βγει μαλακό.
3) Ρίχνουμε στο μπολ και το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για ακόμη 1 λεπτό.
4) Βγάζουμε το εβαπορέ από την κατάψυξη και το προσθέτουμε στο μπολ. Ρίχνουμε και το κονιάκ και xτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά.
5) Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μεταλλικό μπολ παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 12 ώρες. 
6) ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ, ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ!


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Η ποσότητα του παγωτού που παράγεται είναι περίπου 2 λίτρα. Αντί για σαντιγί μόρφατ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτική σαντιγί των 500 ml ή ένα φάκελο γαρνί ΓΙΩΤΗΣ. Για να πετύχει το παγωτό ΧΩΡΙΣ να σκληρύνει και χωρίς να κάνει κρυστάλλους, είναι πολύ σημαντικό η σαντιγί να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι και το μυστικό για τη σωστή παρασκευή και την επιτυχία αυτού του παγωτού. Να σημειωθεί ότι μπορούν να γίνουν αρκετές παραλλαγές και να φτιάξουμε πολλές γεύσεις. Για παράδειγμα, αν στο εβαπορέ προσθέσουμε και 1 κουταλιά νες καφέ τότε μπορούμε να φτιάξουμε παγωτό μόκα. Ή μπορούμε να προσθέσουμε κακάο ή λιωμένη σοκολάτα για να φτιάξουμε αντίστοιχα παγωτό κακάο ή σοκολάτα.Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μέσα κούκις (αφού πρώτα τα βουτήξουμε σε χλιαρό γάλα και τα αφαιρέσουμε αμέσως ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς, τα τινάζουμε να φύγει το γάλα και στη συνέχεια τα τεμαχίσουμε σε μικρά κομματάκια). Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια (χάντρες) σοκολάτας  ή καραμελωμένα αμύγδαλα ή φυστίκι Αιγίνης τριμμένο ή ό,τι άλλο θέλουμε.


* Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
Σε δυνατό μάτι σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κουταλιά της σούπας αμύγδαλα και 1 κουταλιά σούπας νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ! Μόλις αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει χρώμα χρυσαφί ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ ανακατεύουμε για να μην μας καούν τα αμύγδαλα. Όταν λιώσει η ζάχαρη (καραμελώσει) κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε μέχρι να παγώσει εκτελώς. Στη συνέχεια τριμματίζουμε στο μούλτι.