Categories

Μπαβαρουάζ


 (χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα)

Υλικά
1 lt γάλα φρέσκο
4 κρόκοι
1 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
150 γρ. κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ
10 φύλλα ζελατίνη (15 γρ.) Gelita gelatine (από πακέτο των 12)

Για τη σάλτσα φράουλας
½ κ. Φράουλες ολόκληρες
1 φλυτζάνα τσαγιού νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.γ. κορν φλάουρ
Βράζουμε στη μεσαία ταχύτητα για 10’ ξαφρίζοντας συνέχεια (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και χύνεται). Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε ελάχιστο νερό το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να διαυγάσει (περίπου 3’)
Μπορούμε να φτιάξουμε ότι σάλτσα θέλουμε, ακόμα και σάλτσα-σως σοκολάτας

Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (σκέτη) στο μίξερ μέχρι να γίνει άγλυκη σαντιγύ.
  2. Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-10’.
  3. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες ώσπου να ασπρίσουν.
  4. Ζεσταίνουμε πολύ καλά το γάλα (να κάψει αλλά να μην βράσει) και το ρίχνουμε στα χτυπημένα αυγά σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια (με προσοχή να μην ψηθούν).
  5. Το μείγμα το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πάρει τάση να φουσκώσει (όχι να βράσει) (προσέχουμε να μην καεί).
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στίβουμε τη μουλιασμένη ζελατίνη και τη ρίχνουμε μέσα. Ανακατεύουμε.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος (αυτό το κάνουμε γιατί αν παραμείνει η κρέμα στη ζεστή κατσαρόλα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία και θα ψηθούν τα αυγά, πράγμα που δεν θέλουμε) και το βουτάμε σε κρύο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει για να μην πιάσει πέτσα (όταν ζεσταίνεται το νερό βάζουμε άλλο κρύο νερό).
  8. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε τη σαντιγύ (χτυπημένη σε σπαχύρευστη κρέμα σε μορφή γιαουρτιού)  και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια και τοποθετούμε σε ψυγείο για μια νύχτα μέχρι να παγώσει (ή τουλάχιστον για 2 ώρες).
  10. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα ελάχιστα σε ζεστό νερό.
  11. Σερβίρουμε με σιρόπι φράουλας (*).
(*) Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε με σιρόπι από κεράσια (φωτό) ή βύσσινο (ή όποιο άλλο φρούτο θέλουμε) ως εξής:
Στραγγίζουμε το ζουμί από μία κομπόστα κεράσι ή βύσσινο (ή όποια άλλη κομπόστα θέλουμε) των 800 γραμμαρίων, προσθέτουμε ¼ κούπας ζάχαρη, 4 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ  (γεμάτα) και ελάχιστο αλάτι. Σιγοβράζουμε ώσπου να γίνει πηχτή σάλτα. Αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα δύο κουταλιές κονιάκ και τα κεράσια ή βύσσινα.