Categories

Σαρμάς στο φούρνο με πατάτες


Υλικά (για 6-8 άτομα)

1 συκωταριά αρνίσια ,καθαρισμένη και πλυμένη
1 μεγάλη σκέπη κατά προτίμηση χοιρινή
300 γρ. αρνάκι από μπούτι κομμένο σε κύβους
½ φλ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. μουστάρδα MAILLE  με μέλι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 αυγό ,ελαφρά χτυπημένο
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
250 γρ. λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Διαδικασία

Αρχικά για να μην μυρίζει η συκωταριά όταν την τρώμε την κόβουμε σε κομματάκια και την βάζουμε σε νερό για 1-2 ώρες ώστε να φύγει το πολύ αίμα (αυτό είναι που μυρίζει και κάποιοι δεν την τρώνε).

Βάζουμε την σκέπη σε μια λεκάνη με ζεστό προς χλιαρό νερό να μαλακώσει (αφαιρούμε τα πολύ χοντρά κομμάτια γιατί είναι σκέτο λίπος). Βάζουμε τη συκωταριά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κρέας, το αυγό, το γιαούρτι, τη μισή ποσότητα  μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε .πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ανακατεύουμε. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στραγγίζουμε με τα χέρια μας τη σκέπη και την απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια (για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο καλύτερα να βάλουμε διπλή στρώση σκέπης). Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης στο κέντρο και κατά μήκος της σκέπης και το τυλίγουμε, ώστε να γίνει μακρύ ρολό. Διπλώνουμε ή δένουμε τις άκρες με μαγειρικό σπάγκο και αν  μας έχει περισσέψει σκέπη ξανατυλίγουμε άλλη μία φορά. Βάζουμε το ρολό στο ταψί.
Στο μπολ με τις πατάτες προσθέτουμε την υπόλοιπη μουστάρδα,αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, τοποθετούμε στο ταψί γύρω γύρω από την σκέπη και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για τουλάχιστον 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά από πάνω ο σαρμάς. Τον σερβίρουμε ζεστό.