Categories

Γιουβέτσι




Ο­φεί­λει το ό­νομά του στην τουρ­κική λέξη για το ρηχό και πλατύ πή­λινο για ψή­σιμο στο φούρνο σκεύος, ό­που μα­γει­ρεύ­ουμε κυ­ρίως κρέας με ζυ­μα­ρικά. Το ί­διο νό­στιμο με μο­σχα­ράκι ή αρ­νάκι με κρι­θα­ράκι ή μι­κρό “κυρτό” κο­φτό μα­κα­ρο­νάκι που συ­νή­θως πολ­λοί κα­τα­σκευ­α­στές τα ο­νο­μά­ζουν “κο­ράλι”.

ΥΛΙΚΑ

• 1½ κιλό μοσχαρίσια ή αρνίσια σπάλα σε μερίδες
• 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες κομμένες σε κομμάτια ή 500 γραμ. ντοματάκια σε κονσέρβα
• ½ κούπα ελαιόλαδο
• 3 κουταλιές κοφτές φρέσκο βούτυρο
• 2 κούπες κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι
• ζεστό νερό
(1 μέρος κριθαράκι 2 1/2 μέρη νερό)
• ½ κουταλάκι ζάχαρη (για έτοιμο χυμό ντομάτας δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη)
• Αλάτι, Πιπέρι.
• Κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)

EΚΤΕΛΕΣΗ

• Ετοιμάζουμε το κρέας αρνί ή μοσχαράκι, όπως το κρέας κοκκινιστό.
• Πλένουμε το κρέας, στραγγίζουμε καλά τα κομμάτια, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα στεγνώνουμε καλά
• Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα μισά κομμάτια, γυρίζοντάς τα, χωρίς να τα τρυπήσουμε, με ένα πιρούνι, ώστε να τσιγαριστούν από όλες τις πλευρές.
• Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
• Όταν τελειώσουν όλα τα κομμάτια, κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά, ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε συνέχεια για 2-3 λεπτά.
• Σε 15 λεπτά περίπου ρίχνουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ακόμα μία ώρα.
• Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί προσθέτουμε ακόμα λίγο ζεστό νερό.
• Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά κουνώντας με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι ή πιρούνι για να μη διαλύσουμε τα κομμάτια.
• Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και το γυρίζουμε μέχρι να αλλάξει ελάχιστα το χρώμα του και να ροδίσει.
• Ρίχνουμε 3 κούπες ζεστό νερό και βράζουμε 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
• Βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας σε ένα γιουβέτσι, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το νερό του.
• Μετράμε τη σάλτσα από το κρέας και προσθέτουμε ζεστό νερό ώστε στο σύνολο να είναι τέσσερις κούπες και το ρίχνουμε στο γιουβέτσι (3½ κούπες νερό για κάθε κούπα κριθαράκι)

• Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο στους 180 βαθμούς C για μία περίπου ώρα μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι ή το μακαρονάκι και να υπάρχει αρκετή σάλτσα ακόμη.
• Αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά και σερβίρουμε. Το φαγητό πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι γιατί στη συνέχεια το ρουφάει.
Από πάνω ρίχνουμε τυρί τριμμένο, αφού το σερβίρουμε στα πιάτα. Συνοδεύουμε με οποιαδήποτε σαλάτα προτιμάμε.
Βραστά χόρτα ή σαλάτα από φρέσκα λαχανικά συνοδεύουν υπέροχα το γιουβέτσι.