Categories

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ






Υλικά (για 50-60 κουλούρια – 3 λαμαρίνες)

4 αυγά χτυπημένα ελαφρώς με το πιρούνι
1 κιλό κοσκινισμένο αλεύρι Νο 2 (μαλακό)
3 φλιτζανάκια του καφέ βούτυρο γάλακτος πρόβειο (300 gr.)
3 κ.γ. κρεμόριο (μόνο εάν δεν βρίσκουμε βάζουμε 1 ½ φακελάκι μπέικιν)
1 ½ κ.γ. σόδα
2 βανίλιες
1 μέτριο φλιτζάνι γάλα
2 1/3 φλιτζάνες γεμάτες άχνη (κοσκινισμένη)
3 κρόκοι για το άλειμμα
λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την άχνη, ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο και τα τρίβουμε καλά με τα χέρια να ενωθούν. Μετά ρίχνουμε κατά σειρά τα χτυπημένα αυγά με τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη στο μισό χλιαρό γάλα και το κρεμόριο διαλυμένο στο υπόλοιπο χλιαρό γάλα. ΠΡΟΣΟΧΗ η ζύμη κολλάει (δεν συμπληρώνουμε τίποτα). Αφήνουμε 5 λεπτά να τραβήξει και και ζυμώνουμε κατά διαστήματα ώσπου να μην κολλάει καθόλου. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Πλάθουμε κουλουράκια (όχι πολύ μικρά) και τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου (σε απόσταση γιατί φουσκώνουν).
Προθερμαίνουμε συμβατικό φούρνο (όχι στον αέρα) στους 190 βαθμούς.
Λίγο πριν μπει το ταψί στο φούρνο αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε για 15’ - 17' στη μεσαία θέση (3).
Τοποθετούμε σε πιατέλα και μόλις κρυώσουν καλύπτουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.