Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα
Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που θέλουμε να τα διατηρήσουμε σε βάζα πρέπει πρώτα να τα αποστειρώσουμε.Είναι απλό και πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε.
1. Πλένετε τα βάζα με ζεστό σαπουνόνερο και μετά τα τοποθετείτε (επίσης και τα καπάκια τους) σε ένα ταψί στον φούρνο (όρθια) στους 120 για 15-20'. Τα αφήνετε εκεί μέχρι να τα χρησιμοποιήσατε.
Όταν πρόκειται να κονσερβοποιήσουμε, όπως είναι καφτά από τον φούρνο τα πιάνουμε με ένα πανί για να μην καούμε και τα τοποθετούμε επάνω σε πετσέτα. Ρίχνουμε αμέσως μέσα - όπως είναι καφτό - είτε τη ζεστή - καφτή μαρμελάδα, είτε το ζεστό - καφτό γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι, σφραγίζουμε αμέσως με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.
Όταν πρόκειται να κονσερβοποιήσουμε, όπως είναι καφτά από τον φούρνο τα πιάνουμε με ένα πανί για να μην καούμε και τα τοποθετούμε επάνω σε πετσέτα. Ρίχνουμε αμέσως μέσα - όπως είναι καφτό - είτε τη ζεστή - καφτή μαρμελάδα, είτε το ζεστό - καφτό γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι, σφραγίζουμε αμέσως με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.
2. Εναλλακτικά μετά το πλύσιμο βάλτε τα στον φούρνο μικροκυμάτων στο δυνατό για 5' με την προϋπόθεση ότι δεν είναι μεταλικά.
3. Όταν θα τα γεμίζετε γεμίστε τα μέχρι πάνω, κλείστε καλά το καπάκι και μετά αναποδογυρίστε τα.