Όταν φτιάχνουμε γλυκά του κουταλιού, έχει μεγάλη σημασία το δέσιμο γιατί εάν δεν δέσει το γλυκό, πολύ σύντομα θα μουχλιάσει.
Εάν έχουμε αμφιβολίες ελέγχουμε εάν έχει δέσει ως εξής:
Βάζουμε σιρόπι σε κουτάλι και το αφήνουμε να τρέξει. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει μια σταγόνα στο κουτάλι που δεν πέφτει. Εάν φύγει όλο το σιρόπι από το κουτάλι σημαίνει ότι το σιρόπι είναι ακόμη νερουλό. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να δέσει.
Ο άλλος τρόπος είναι να βάλουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει. Ρίχνουμε μέσα μερικές σταγόνες σιρόπι και το σπρώχνουμε με το κουταλάκι δημιουργώντας στη μέση ένα μικρό αυλάκι (χαράσσοντας μια ευθεία). Εάν το σιρόπι αργεί να επανέλθει στην αρχική του θέση είναι έτοιμο. Εάν ρέει σαν νερό και ενωθεί αμέσως, θέλει και άλλο χρόνο να δέσει.
Για να φτιάξουμε ένα απλό σιρόπι που θα χρησιμοποιήσουμε σε λικέρ, να βρέξουμε ή να συροπιάσουμε γλυκά, αφού αρχίσει να βράζει το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μόνο για πέντε λεΙτά.
Τιπ: Πάντοτε να βάζουμε λίγο χυμό λεμονιού στα σΙρόπια που φτιάχνουμε για να μη ζαχαρώσουν (Τον ρίχνουμε 2 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά).