Όταν περισσεύουν μακαρόνια, ρίχνω αυγά, γάλα και τυριά (αν έχω και μανιτάρια) και στο φούρνο. Έτοιμο το σουφλεδάκι.
Tα μακαρόνια φτιάχνονται με αυγά σαν ομελέτα.
Κεφτεδάκια αν μείνουν μπαίνουν σε σάλτσα και συμπληρώνω ρύζι, ή ψήνω ψωμάκια και τα κάνω σαν χάμπουργκερ με ντομάτα μαρούλι κ.τ.λ.
Κιμάς από τα μακαρόνια γίνεται μπουρεκάκια με κιμά και τυρί, ή πεινιρλί.
Κοτόπουλο βραστό, μπαίνει σε ρύζι με αρακά, καρότο, καλαμπόκι - (τύπου κινέζικο τηγανιτό ρύζι) ή κοτοπιτάκια.
Τα τσουρεκάκια και τα μελομακάρονα γίνονται καριόκες τέλειες.
Τη φάβα την κάνω φαβοκεφτέδες.
Την γαλοπούλα των Χριστουγέννων που πάντα περισσσεύει την κάνω πίτα ή την προσθέτω στη σαλάτα.
Το αρνάκι το σουβλιστό αν περισσέψει το μαδάω και το βάζω και αυτό σε πίτες.
Το ψωμί γίνεται παξιμάδια
Οι παραγινωμένες ντομάτες αν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα γίνονται σάλτσα και μπαίνουν κατάψυξη.
Αν περισσέψει πίτα γίνεται ομελέτα; Την κόβω μικρά κομματάκια και προσθέτω αυγό, πιπέρι και τυράκια κανονικά στο τηγάνι. Νοστιμότατο.
Το μπαγιάτικο ψωμί μπορούμε να το κόψουμε κυβάκια, να το λαδώσουμε, το τρίβουμε με λίγο σκόρδο και στο φούρνο και φτιάχνουμε κρουτόν για σούπες ή σαλάτες.
Όταν περισσεύει μπαγιάτικο ψωμί, μπαίνει σε βαθύ πυρέξ με βούτυρο, κρέμα, αυγά, τυριά, ζαμπόν και γίνεται ωραιότατο σουφλέ.
Τα καλαμαράκα που την άλλη μέρα δεν τρώγονται γίνονται μια μάζα στο μίξερ και πλάθουμε καλαμαροκεφτεδάκια με κρεμμυδάκι, άνιθο, αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό, λίγο ουζάκι κ.λ.π.
Με τα περισσέμματα της γαλοπούλας γίνεται μια πολυ ωραία πίττα ,με δικό μας φύλλο και στη γέμιση ψιλοκομμένα τα κομμάτια της γαλοπούλας τα περνάμε στο τηγανι με λίγο λαδακι και φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτουμε και λίγα μανιταρια κομένα και σβήνουμε με λίγο κρασάκι εως να μαλακώσουν τα υλικά μας το κατεβάζουμε από φωτιά και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αραιή μπεσαμέλ,και καλή μας όρεξη.
1) Κομμένα μικρά κομματάκια γαλοπούλας μέσα σε σαλάτα του καίσαρα
2) Λιώνουμε στο μούλτι γαλοπούλα μαζί με λίγη μαγιονέζα, λίγο γιαούρτι, μαϊντανό, λίγη πάπρικα, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι και έχουμε ένα ωραίο ντιπ
3) Φυλάμε στην κατάψυξη κομμένη σε κομμάτια για μελλοντική χρήση στα σαντουϊτς μας
Με τα μελομακάρονα έφτιαξα σοκολατάκια.Χτύπησα τα μελομακάρονα στο μούλτι, έλιωσα κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τα ανακάτωσα όλα, έβαλα και λίγο κονιάκ, τα έπλασα και έτοιμα τα σοκολατάκια.
Τα τριμμένα μελομακάρονα μπορούμε να τα κάνουμε και βάση για τσις κεικ αν βάλουμε λίγο βούτυρο να δέσουν αν έχουν στεγνώσει.
Επίσης τα κάνουμε βάση για εκμέκ.
Περίσευμα βασιλόπιτας. Φρυγανίζουμε τις φέτες βασιλόπιτας στο φούρνο. Μόλις κρυώσουν βουτάμε τη φέτα στα γρήγορα στο γάλα και μετά σε κτυπημένο αυγό. Στη συνέχεια τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι και έχουμε αυγόφετες. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.