Categories

Βασιλόπιτα (συνταγή του Τσελεμεντέ)


Πολύ αφράτη και νόστιμη βασιλόπιτα - συνταγή από παλιά έκδοση του βιβλίου του Τσελεμεντέ.

Υλικά
•         6 φλιτζάνια αλεύρι (100 γρ. Χ 6 = 600 γρ.)
•         6 αυγά
•         2 φλιτζάνια ζάχαρη (200 γρ. Χ 2 = 400 γρ.)
•         3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή βιτάμ (150 γρ.)
•         1 ποτηράκι κονιάκ
•         3 κουταλάκια μπέικιν
•         χυμός ενός πορτοκαλιού
•         ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 νόμισμα

για τη διακόσμηση
•         άχνη ζάχαρη ή
•         γλάσσο σοκολάτας

Εκτέλεση
Χωρίζετε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτετε το λιωμένο (αλλά χλιαρό) βούτυρο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατεύετε.
Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό αλεύρι και τη μισή μαρέγκα ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι στο οποίο έχετε ανακατέψει το μπέικιν και την υπόλοιπη μαρέγκα, πάντα με ελαφρύ ανακάτεμα για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς (ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα. ΄Όταν έχει ψηθεί η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή).
Μόλις ψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί 5' στο ταψί και ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζουμε, μπήγουμε ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε σε πιατέλα και τη γαρνίρουμε είτε κοσκινίζοντας λίγη ζάχαρη άχνη, είτε με γλάσσο σοκολάτας που θα φτιάξουμε λιώνοντας κουβερτούρα μαζί με λίγο καλαμποκέλαιο και λίγο γάλα εβαπορέ.