1 κιλό μοσχάρι (κιλότο) σε μερίδες
250 γρ. ξερά βερίκοκα
300 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουταλάκι θυμάρι, 3 φύλλα δάφνης,
10 κόκκους μπαχάρι (τυλιγμένα σε τουλπάνι)
1 κούπα ζωμό κρέατος
1 κούπα κόκκινο κρασί
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα βερίκοκα στο κρασί.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας, το αλευρώνετε και το σοτάρετε σε ελαιόλαδο να θωρακιστεί καλά για να κρατήσει τους χυμούς του. Θέλει την αμέριστη προσοχή σας για να μην κολλήσει. Αφαιρείτε το κρέας, προσθέτετε λίγο λάδι στην ίδια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ίσα ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε λίγο και σβήνετε με το κρασί που μέχρι τώρα μούλιαζαν τα βερίκοκα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τον ζωμό και όσο νερό χρειάζεται ώστε να είναι το κρέας μισοσκεπασμένο. Ρίχνετε μέσα το πουγκάκι με τα μυρωδικά-μπαχαρικά και μισοβράζετε το κρέας (αν χρειαστεί, στο ενδιάμεσο συμπληρώνετε με -ζεστό- νερό). Προσθέτετε τα βερίκοκα, συνεχίζετε το βράσιμο.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι-πιπέρι, προσθέτετε τα κάστανα και αφαιρείτε το τουλπάνι. Το φαγητό είναι ολοκληρωμένο όταν μείνει με τη -μελωμένη-σάλτσα του.
Σερβίρεται θαυμάσια με πουρέ πατάτας.
