Categories

ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ






ΥΛΙΚΑ
450 γρ αλευρι μαλακό (αυτό που χρησιμοποιείτε και στα τσουρέκια)
50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ γάλα χλιαρό
150 γρ νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή (εδώ το ένα φακελάκι είναι για 500 γρ αλεύρι) ή 30 γρ νωπή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη (μαύρη αν σας βρίσκεται)
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο λούρπακ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύετε την μαγιά στο γάλα και στο νερό και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Το αλάτι μπαίνει παντα στο τέλος γιατί χαλάει την μαγιά. Ζυμώνετε περίπου ένα τέταρτο. Εγώ για να μαι ειλικρινής την βαζω στο μίξερ 5 λεπτά και μετά την ζυμώνω άλλα 10 λεπτά. Το ζύμωμα πάντως είναι σημαντικό για την ποιότητα της ζύμης. Την ζύμη την κάνω πάντα από το προηγούμενο βράδυ, την αφήνω περιπου ένα μισάωρο έξω σκεπασμένη και μετά την φυλάω καλά σκεπασμένη στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα την βγάζω μισή ώρα πριν να την ψήσω από το ψυγείο και την ανοίγώ σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών με λίγο πιο χοντρό τελείωμα όμως. Aνοίγουμε τη ζύμη με το χέρι πάντα, σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, ξεκινώντας από την μέση. Την αλείφω με λάδι με ένα πινέλο ώστε να μην ξεραθεί στο ψήσιμο. Την αφήνω για 30 λεπτά έτσι και μετά την καλύπτω πρώτα φυσικά με σάλτσα και μετά με ότι θέλει ο καθένας. Τα μανιτάρια να ξέρετε ότι μπαίνουν πάντα στο τέλος γιατί αφήνουν πολύ νερό. Στο τέλος αλείφω το τελείωμα με ελαιόλαδο ια να μην ξεραθεί και την ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς στον πάτο το φούρνου για 8-10 λεπτά περίπου.