λιώνει στο στόμα με κάθε κουταλιά.
Είναι συνταγή της πεθεράς μου
1η συνταγή:
Υλικά
1 βιτάμ
1 γιαούρτι ΦΑΓΕ
1 φλυτζάνα αλεύρι που φουσκώνει
½ κιλό φέτα
¼ του κιλού κασέρι τριμμένο
¼ του κιλού γκούντα ή edam ή adoro
5 κρόκοι αυγών
5 ασπράδια μαρέγκα (χτυπημένη μέχρι να αφρίσουν σαν αφρός ξυρίσματος)
½ κούπα παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βιτάμ, ρίχνουμε το γιαούρτι, τους κρόκους, τα τυριά και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ.
Τοποθετούμε σε φόρμα σουφλέ πασπαλίζουμε με μπόλικη παρμεζάνα τριμμένη και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για περίπου μισή ώρα (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).
Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια.
Το σερβίρουμε ζεστό.
------------------------------
2η συνταγή: (παραδοσιακή συνταγή)
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
2 κρόκοι αυγού
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
4 ασπράδια αυγών
Λίγο αλάτι και πιπέρι (άσπρο ή μαύρο)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα θερμαίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα.
Αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά. Ρίχνουμε τους κρόκους και στη συνέχεια το κεφαλοτύρι και τη μισή κούπα παρμεζάνα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα (=μέχρι να αφρίσουν σαν ...αφρός ξυρίσματος) και τα προσθέτουμε στο μίγμα απαλά, προσέχοντας να μη ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί ρίχνουμε το μίγμα και πασπαλίζουμε με τη μισή κούπα παρμεζάνας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή, περίπου, ώρα μέχρι, δηλαδή, να ροδίσει η επιφάνεια. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε το μίγμα σε ατομικά φορμάκια. Το σερβίρουμε ζεστό.
