ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι Νο 1 ή για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χλιαρό νερό
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1
κ. σπανάκι
400 γρ. φέτα
4-5 φρέσκα μετριου μεγέθους κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3
του πακέτου άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα τραχανά σταρένιο
1/2 φλιτζανάκι ηλιέλαιο
Για το φύλλο
1 ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
Για την
επικάλυψη
2 αυγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε
με τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήρι και ζυμώνουμε. Αλευρώνουμε τη
ζύμη ελαφρά, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί
για 1 ώρα .
Όσο ξεκουράζεται το ζυμάρι φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε μπολάκι ρίχνουμε τον τραχανά και ίσα- ίσα τον καλύπτουμε με
ζεστό νερό.
Πλένουμε καλά το σπανάκι, πετάμε τα κοτσάνια και το κόβουμε με το
χέρι σε μεγάλα κομμάτια. Παίρνουμε λίγο-λίγο στη χούφτα μας και το στύβουμε πολύ
καλά να φύγει η χλωροφύλλη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη με τα
χέρια μας, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το λάδι. Στύβουμε στα
χέρια μας τον τραχανά και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά
πολύ καλά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μέρη και ανοίγουμε με νισιστε 6 μεγάλα φύλλα
(φροντίζουμε τα φύλλα να είναι κατά πολύ πιο μεγάλα από το ταψί). Λαδώνουμε ένα
μεγάλο ταψί – σινί και στρώνουμε τα 4
φύλλα λαδώνοντάς τα. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε τα φύλλα ένα – ένα προς τα μέσα στο ταψί, λαδώνοντάς τα ελαφρώς .
Από πάνω στρώνουμε το ένα φύλλο και κόβουμε γύρω - γύρω αυτό που
περισσεύει. Λαδώνουμε και τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού το φύλλο που
περίσσεψε. Στην ουσία καλύπτουμε το κενό που δεν είχε καλυφθεί από τα φύλλα που
είχαμε γυρίσει.
Στο τελευταίο φύλλο κόβουμε ένα κομμάτι όσο το μέγεθος του ταψιού
και τα υπόλοιπα τα βάζουμε στη μέση της πίτας λαδώνοντάς τα. Από πάνω
τοποθετούμε το κομμένο κομμάτι φύλλου.
Στο λίγο λάδι που περίσσεψε (1/2 φλιτζανάκι του καφέ περίπου)
ρίχνουμε τα 2 αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με πιρούνι.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την πίτα και αλείφουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω στην κάτω θέση για 1 ώρα.
Στη συνέχεια γυρίζουμε το φούρνο μόνο κάτω και ψήνουμε άλλα 10-15’.
Βγάζουμε
την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να χλιαρύνει πριν την κόψουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σκεπάζουμε την πίτα για
να μείνει τραγανό το φύλλο και να μην μαλακώσει.
* Χρησιμοποιώ ηλιέλαιο γιατί γίνονται
πιο αφράτα και τραγανά τα φύλλα και είναι πιο εύπεπτη η πίτα.
