Υλικά
4-5 καλαμάρια μεγάλα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
άνιθος ψιλοκομμένος
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλυτζάνα ρύζι γλασέ (γεμάτη)
2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου (ή νερό)
1 φλυτζάνα άσπρο κρασί
αλάτι-πιπέρι
χυμός 1 λεμονιού
2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
4 κ.σ. κεφαλοτύρι
αμπελόφυλλα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια. Βγάζουμε την εξωτερική μεμβράνη και χωρίζουμε τα πλοκάμια τα οποία ψιλοκόβουμε. (Ο κορμός μένει ολόκληρος). Σε λίγο λάδι σοτάρουμε για 3’ τα ψιλοκομμένα πλοκάμια. Ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια. Μόλις μαραθούν σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το κρασί, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι. Μόλις φουσκώσει το ρύζι ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνιθο, το κεφαλοτύρι και τις σταφίδες.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τα καλαμάρια και κλείνουμε την άκρη με μια οδοντογλυφίδα.
Σε ένα ταψί στρώνουμε αμπελόφυλλα στον πάτο . Από πάνω τοποθετούμε τα καλαμάρια και καλύπτουμε με αμπελόφυλλα (για να παραμείνει άσπρο το χρώμα τους).
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180-200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Αφαιρούμε τα αμπελόφυλλα και σερβίρουμε.