Categories

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ (ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ)


Υλικά
1 κόκορας 1 ½ -2 κ. Περίπου
1 κουτί ντομάτα πουμαρό
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό ξύλο κανέλα (μόνο εάν δεν βάλουμε σπετσερικό)
αλάτι, πιπέρι + πάπρικα γλυκειά
1 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο γλυκό
μυζήθρα χωριάτικη τριμμένη
μακαρόνια Νο 2
λάδι + 1 κ.σ. βούτυρο για το τσιγάρισμα
2 κ.γ. σπετσερικό
βούτυρο αγελαδινό για τα μακαρόνια 

Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο με το λάδι να κάψει. Τσιγαρίζουμε τον κόκορα. Μόλις πάρει καλό χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν.  Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί (μετά από 3-4 λεπτά) ρίχνουμε τη ντομάτα, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και σπετσερικό. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (μέχρι να σκεπαστεί ο κόκορας) και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει (ή 25’ στη χύτρα). Αν το ζουμί είναι νερουλό, το δένουμε με κορν φλάουρ (αφαιρούμε λίγο ζουμί σε ένα μπολ, διαλύουμε 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κουνάμε και βράζουμε για λίγο ακόμα).
Βράζουμε τα μακαρόνια για 9’, τα βουτυρώνουμε και σερβίρουμε με τον κόκορα, τη σάλτσα και μυζήθρα.


Σπετσερικό για παστιτσάδα (μείγμα μπαχαρικών)

Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
  • 1 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1/2 κ.σ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
  • 1/3 κ.σ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 8 μεγάλα δαφνόφυλλα τριμμένα
  • 1 γυάλινο βαζάκι με καπάκι για διατήρηση

Περιγραφή
Αν θέλετε να κάνετε μία τέλεια Κερκυραϊκή παστιτσάδα, είτε με μοσχάρι είτε με κόκορα, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε το σπετσερικό.


Πώς το κάνουμε:
  1. Σε ένα κομμάτι καθαρό ύφασμα (πετσέτα) βάζουμε τα 8 δαφνόφυλλα και τα κοπανάμε και τα τρίβουμε και τα στριφογυρίζουμε και τα ξανακοπανάμε και τα ξανατρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας και κάνουμε τέλος πάντων ό,τι μπορούμε για να τα μετατρέψουμε σε όσο το δυνατόν πιο λεπτή σκόνη.
  2. Στο καθαρό βαζάκι ρίχνουμε τα τριμμένα δαφνόφυλλα μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν ένα χαρμάνι.
  3. Κλείνουμε καλά το βαζάκι μας και το τοποθετούμε σε μέρος ξηρό και σκιερό μαζί με τα άλλα μπαχαρικά μας (στο ντουλάπι της κουζίνας) μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα


Όταν θελήσουμε να κάνουμε παστιτσάδα, θα βάλουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το σπετσερικό μας για κάθε κιλό κρέατος είτε μοσχαριού, είτε κοτόπουλου, είτε κόκορα.