Categories

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΤΖΙ

Υλικά:
1 κονσέρβα (500 γρ) αμπελόφυλλα ή 100 περίπου φύλλα φρέσκα
1 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 1/2 κούπα βραστό νερό (για το βράσιμο)
4 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα πολύ ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο
χυμό από 2 λεμόνια
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέμιση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε. Αν είναι κονσέρβα τα ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό. 

Πλένουμε το ρύζι  2 φορές. Στο δεύτερο πλύσιμο το αφήνουμε με το νερό για ½ ώρα περίπου. Το στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλιτζάνι λάδι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο τοποθετούμε στη μέση 1 γεμάτο κ.γ. γέμιση και τυλίγουμε. Τοποθετούμε κυκλικά σε μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το λάδι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο και ρίχνουμε βρασμένο το νερό (ίσα-ίσα να σκεπάζει τα ντολμαδάκια). Μόλις πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε στο 4 σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου να ρουφήξει όλα τα υγρά (30'). Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένα για 10' να στεγνώσουν εντελώς. 

Συνοδεύουμε με γιαούρτι στραγγιστό.