Categories

ΡΟΣΜΠΙΦ (ΡΟΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΙΤΣΑΣ)




YΛΙΚΑ

1 κ. μοσχαρίσια εσκαλόπ
4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 2 (ή στα 4 αν είναι μεγάλες σκελίδες)
κλωνάρια σέλινο (όσα και τα εσκαλόπ)
καρότα ζουλιέν (χοντρά) (όσα και τα εσκαλόπ)
κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι μπαστουνάκια (ζουλιέν)
1 κ.σ  γεμάτη πελτές + 1 ζουμερή ντομάτα τριμμένη
1 κρεμμύδι – 4 -5 γαρύφαλλα – 2 κόκκους μπαχάρι – 1 ξύλο κανέλας
½ φλιτζάνα κρασί
λάδι - αλάτι – πιπέρι – λίγο λούρπακ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λέμε στο χασάπη να χτυπήσει καλά τα εσκαλόπ για να λεπτύνουν. (Εάν έχουμε κρέας σε μερίδες τις χαράζουμε οριζοντίως και τις γεμίζουμε ως εκολούθως)
Ζεματάμε τα κλωνάρια σέλινο για να αποκτήσουν ελαστικότητα (να μπορούμε να τα τυλίξουμε)
Αφού αλατοπιπερώσουμε τα εσκαλόπ παίρνουμε ένα – ένα το αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε λίγο βούτυρο λούρπακ 1 μπαστουνάκι καρότο, 1 μπαστουνάκι κεφαλοτύρι και μισή σκελίδα σκόρδο. Το τυλίγουμε σε ρολάκι και το στερεώνουμε δένοντάς το με το κλωνάρι σέλινο (αν θέλουμε για πιο σιγουριά ότι δεν θα ανοίξει το πιάνουμε και με μια οδοντογλυφίδα).
Τσιγαρίζουμε (σε μέτρια φωτιά) ένα ένα τα ρολάκια σε λίγο λάδι. 
Μπήγουμε στο κρεμμύδι τα γαρύφαλλα και το ρίχνουμε ολόκληρο στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχάρια και την κανέλα. 
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ ρίχνουμε τoν πελτέ ντομάτας διαλυμμένο σε νερό και την ντομάτα τριμμένη. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Μόνο αν χρειαστεί συμπληρώνουμμε λίγο ακόμη νεράκι.
Όταν γίνει το φαγητό περνάμε τη σάλτσα από σινουά (λιώνουμε και το κρεμμύδι με το σέλινο και πετάμε ό,τι περισσεύει [γαρύφαλα-κανέλα-μπαχάρια])

Συνοδεύεται με χοντρό μακαρόνι και τυρί τριμμένο.