ΥΛΙΚΑ
1 συκωταριά αρνιού
1 εντεριά
1 μεγάλη σκέπη ή 2 μικρές
8 μικρά κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 5 μεγάλα
1 κ.σ. γεμάτη άνηθο
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλυτζανάκι κρασί λευκό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
αλάτι – πιπέρι (προσέχουμε στο αλάτι δεν ρίχνουμε πολύ)
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά μέσα έξω τα έντερα και τη συκωταριά, τα ζεματάμε (χωριστά) να μαλακώσουν και μόλις κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε. (Κρατάμε 1 ποτήρι γεμάτο ζωμό από το ζεμάτισμα της συκωταριάς).
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο βούτυρο για 10’ τα ψιλοκομμένα έντερα με τα συκωτάκια ανακατεύοντας για να μην πιάσει ο πάτος. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τσιγαρίζουμε για άλλα 5’ ανακατεύοντας συνέχεια (μέχρι να μαλακώσουν). Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3’ να εξατμιστεί και ρίχνουμε 1 ποτήρι ζωμό και τον άνηθο. Σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα. Ρίχνουμε το ρύζι και μόλις φουσκώσει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο μεταξύ έχουμε μαλακώσει τη σκέπη σε ζεστό νερό για 5’ και την έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Γεμίζουμε ένα ένα κομμάτι με τη γέμιση και τοποθετούμε στο ταψί με το δίπλωμα προς τα κάτω. Δεν ρίχνουμε καθόλου λάδι γιατί θα βγάλει αρκετό λίπος το φαγητό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40-45’).
Σερβίρουμε με γιαούρτι και πατάτες τηγανιτές.
* Είναι Θρακιώτικη συνταγή.
* Tip (συνηθίζεται σε καλά εστιατόρια της Θεσ/νίκης): Σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι ανακατεύουμε έναν κρόκο αυγού και με πινέλο αλείφουμε τους τζιγεροσαρμάδες πριν τους ψήσουμε.