Categories

ΦΑΚΕΣ




Υλικά (για 6 άτομα)
1 σακκουλάκι φακές
8-10 τοματίνια κομμένα στη μέση
1 κ.σ. πελτές τομάτας
200 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
2 κρεμμύδια
2 φύλλα δάφνης
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
1 κ.σ. πελτές ή 1 φλυτζάνα χυμός ντομάτας
αλάτι – πιπέρι
1 κρασοπότηρο λάδι
2 κ.σ. ξύδι
προαιρετικά 1 κύβος κνορ για όσπρια

Εκτέλεση
Βράζουμε σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά τις φακές, τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
Τις ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με βραστό νερό. Προσθέτουμε, τα καρότα, τον πελτέ, το τοματοχυμό, τα τοματίνια, τη δάφνη, το σκόρδο, το θυμάρι ή ρίγανη και τον κύβο. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30' περίπου μέχρι να μαλακώσον οι φακές. Δέκα λεπτά περίπου πριν σβήσουμε τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε το φαγητό (αν βάλουμε κύβο δεν ρίχνουμε πολύ αλάτι) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.