Categories

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΒΑΪΤΣΑΣ


Το έθιμο της φανουρόπιτας γίνεται την παραμονή της εορτής του Αγ. Φανουρίου, δηλαδή την 26η Αυγούστου.



Η φανουρόπιτα δεν είναι ένα τυχαίο γλύκισμα. Η παράδοση λέει πως τα υλικά της πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός 7 ή 9 ή 11.
Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται  για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, δουλειά αν κάποιος είναι άνεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγεία σε κάποιον άρρωστο ή γενικότερα την υγεία σε όσους αγαπάμε και άλλα παρόμοια.
Αν πρόκειται για υγεία γράφουμε τα ονόματα όσων ενδιαφερόμαστε σε χαρτάκι και το δίνουμε στον παπά μαζί με την πίτα να διαβαστούν στην εκκλησία.
Ανάβουμε πρώτα το καντηλάκι και καθώς τη φτιάχνουμε “μελετάμε” αυτό που ζητάμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει:
“Άγιε Φανούρη, δοξασμένο το όνομά σου. Φανέρωσέ μου -------------- κι εγώ θα προσφέρω αυτή την πίτα για τη συγχώρεση της μανούλας σου και της αδελφής σου”.

Μόλις ψηθεί η πίτα (δεν την κόβουμε) την πάμε στην εκκλησία στον εσπερινό (την παραμονή από τις 5 το απόγευμα και μετά ή αν δεν προλαβαίνουμε μπορούμε να την πάμε και ανήμερα της εορτής του Αγίου). Μόλις ευλογηθεί η πίτα την κόβουμε και την μοιράζουμε στους πιστούς λέγοντας “για τη συγχώρεση της ψυχής της μάνας και της αδελφής του Αγίου Φανουρίου”.


ΥΛΙΚΑ
  • 4 κούπες κόκκινη φαρίνα (560 γρ.)
  • 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  • 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 2 φακ. σταφίδες (1 κούπα ξανθές σταφίδες + 1 κούπα μαύρες σταφίδες)
  • 1/2 κούπα τριμμένα καρύδια
  • 2-3 κουταλάκια γλυκού κανέλλα σκόνη
  • 1 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • φρεσκοστημένος χυμός πορτοκαλιού ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού τυποποιημένος ψυγείου, όσο πάρει να γίνει το μείγμα αρκετά παχύρευστο (περίπου 500 ml) 
  • ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι ή 1 μικρό σφηνάκι κονιάκ
  • (όπου κούπα, γεμίζουμε τη μεγάλη κούπα για το γάλα μέχρι 1,5 δάχτυλο πιο κάτω από το χείλος της κούπας)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, τα τριμμένα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  2. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 ποτήρι από το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το υγρό μείγμα.
  4. Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και προσθέτουμε φυσικό χυμό πορτοκάλι ανακατεύοντας με το χέρι μας (για να έχουμε την αίσθηση της ρευστότητας του υλικού), μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρευστο. Όσο λιγότερο παχύρευστο γίνει το μίγμα μας τόσο πιο αφράτο θα είναι το κέικ μας (η υφή του θυμίζει το μείγμα για λουκουμάδες). Προσοχή δεν πρέπει να γίνει νερουλό το μείγμα! 
  5. Τέλος βάζουμε το κέικ σε στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 με 28 cm (λαδωμένη και αλευρωμένη) και ψήνουμε σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο. Κάνουμε το τσεκ με την οδοντογλυφίδα: Την μπήγουμε στην πίτα και αν βγαίνει στεγνή έχει ψηθεί) ή στον αέρα στους 160 βαθμούς.