Categories

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Η συνταγή παρουσιάστηκε στον ΑΝΤ1 και είναι της γιαγιάς της Σίσσυς Χριστίδου. Ενθουσιαστήκαμε όλοι. Φανταστική γεύση. Ακριβώς η γεύση της μπουγάτσας Θεσσαλονίκης!


ΥΛΙΚΑ:

1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας γεμάτες φρέσκο βούτυρο λούρπακ (150 γρ.)
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
10-12 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα ζάχαρη (ή 6 κουταλιές σούπας γεμάτες)
3 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1 κουτάκι κούσταρ πάουντερ (περίπου 5 κουταλιές της σούπας γεμάτες)
2 πακέτα φύλλα κρούστας (για μπακλαβά) *
100 γρ. φρέσκο βούτυρο για το φύλλο
αρκετή άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

Έχουμε κρατήσει 1 φλιτζάνι γάλα στο οποίο διαλύουμε το κούσταρ (κάστερ) πάουντερ. Το διαλύουμε καλά.
Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία και βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα,  το βούτυρο, τη βανίλια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί το μίγμα (δεν πρέπει να βράσει) προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο - λίγο σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς να μην πιάσει. Mόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα (έχει πήξει ελαφρώς) κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα με το κάστερ.  Ανακατεύουμε καλά και αν δεν πήξει αμέσως το ξαναβάζουμε στη φωτιά ώσπου να πήξει καλά (πήζει όμως σχεδόν αμέσως).
Αποσύρουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα (ή εφάπτουμε στην κρέμα μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει).

Έχουμε λιώσει το βούτυρο (100 γρ.)  και βουτυρώνουμε το μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου. Στρώνουμε το ένα πακέτο φύλλα βουτυρωμένα από κάτω και ρίχνουμε την κρέμα. Την στρώνουμε καλά. Από πάνω στρώνουμε βουτυρωμένα το άλλο πακέτο φύλλα.
Όσο βούτυρο έμεινε το ρίχνουμε από πάνω. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (δεν κόβουμε μέχρι κάτω) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο συμβατικό φούρνο (στην κάτω – κάτω θέση) για περίπου 20΄-30’ (ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο). 

Μόλις ψηθεί αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (μπουκίτσες) και πασπαλίζουμε αρκετή άχνη και κανέλλα.

* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα σφολιάτας. Στην προκειμένη περίπτωση θα στρώσουμε δύο φύλλα κάτω (δίπλα - δίπλα) και με δύο φύλλα θα σκεπάσουμε την μπουγάτσα. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω. Ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο.