Categories

Γαριδομακαρονάδα


μερίδες 2
Χρόνος Προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. λιγκουίνι ή σπαγγέτι
6 μεγάλες γαρίδες και 6 καραβίδες (ή αστακό ή μύδια ή όστρακα ή ό,τι άλλο θέλουμε)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ολόκληρη χωρίς τη φύτρα
1 καυτερή πιπερίτσα ή μπούκοβο
1/4 φλ. τσαγιού ούζο
1 κ. γλ. ζάχαρη
400 γραμμ. κομμένες σε κύβους ντομάτες φρέσκιες ή ντοματάκια Σαντορίνης ολόκληρα ή ντοματάκι κονσέρβα ή ανάμικτα
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
2 κ.γλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* προαιρετικά λίγο πέστο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το σώμα από τις καραβίδες και τις γαρίδες και αφήνουμε το κεφάλι επάνω. Αν είναι μεγάλες αφαιρούμε με προσοχή το έντερο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου για 2’. Προσθέτουμε τις καραβίδες και τις σοτάρουμε για 1’ από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα ή το μπούκοβο. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2’, βγάζουμε τις καραβίδες σε πιατέλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι (*το πέστο)  και τις ντομάτες και βράζουμε για 7-8. Ξαναρίχνουμε τότε τις καραβίδες, να βράσουν για 2-3 με τη σάλτσα. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα λιγκουίνι και τα στραγγίζουμε με τσιμπίδα. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι για 1’, να βράσουν με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.


ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ

·      Δεν ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο, γιατί χάνουν το άμυλο τους.
·      Δεν λαδώνουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο γιατί δεν κολλάει η σάλτσα επάνω.
·      Δεν παραβράζουμε τα θαλασσινά γιατί συρρικνώνονται και σκληραίνουν. Λίγα λεπτά είναι αρκετά.