Categories

Ρεβανί




ΥΛΙΚΑ
(όπου κούπα, του νεσκαφε) 
8 ασπράδια 
6 κρόκους 
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. μπέικιν (γεμάτη) 
Χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι 

Για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 κ.γ. βούτυρο (φρέσκο αγελαδινό) 
χυμός από μισό λεμόνι
φλούδα λεμονιού 

Για το τελείωμα 
1 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου. 

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 πάνω κάτω και ξεκινάμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 5 λεπτά (μετράμε χρόνο από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και ρίχνουμε το βούτυρο και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να κρυώσει. 

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη 5' στο δυνατό να ασπρίσουν. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά τη μαρέγκα, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και σε δόσεις το αλεύρι ανακατεμένο με το  σιμιγδάλι και το μπέικιν. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι ένα ταψί 25Χ30 cm, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε 30’ περίπου, στους 180 βαθμούς στη δεύτερη θέση από κάτω. (Τσεκάρουμε με οδοντογλυφιδα αν ψήθηκε ). Γυρίζουμε θερμοκρασία μόνο κάτω και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. 
Μόλις βγει από το φούρνο ρίχνουμε σιγά - σιγά το γάλα από πάνω να πάει παντού. Αμέσως μετά ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το σιρόπι (κρύο σιρόπι, ζεστό γλυκό). 
Όταν πιει όλο το σιρόπι και κρυώσει καλά κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο και παγωτό καϊμάκι.