Categories

Χοιρινό μπούτι ψητό με σάλτσα μήλου

Γκουρμέ φαγητό 
για επίσημα γεύματα

Υλικά
4 κιλά χοιρινό μπούτι σε ρολό
αλάτι, πιπέρι
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κρασοπότηρο κρασί αρετσίνωτο

Σάλτσα μήλου
500 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα, χωρίς πυρήνα και κομμένα στα τέσσερα
½ φλιτζάνι νερό
1 κουτάλι πολύ ψιλή ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο σε κύβους

Σάλτσα μπράντι
1 κουτάλι μπράντι ή καλβάντος
2 κουτάλια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζωμό κότας
οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. 
Χαράζουμε το μπούτι του χοιρινού με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά αποστάσεις 2 εκ. Τρίβουμε όλη την επιφάνεια με αλάτι και πιπέρι. 
Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το χοιρινό πολύ καλά απ' όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κονιάκ και το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ τοποθετούμε το χοιρινό σε γάστρα μαζί με τα ζουμιά του. Ρίχνουμε 1 φλιτζά ζεστό νερό. Σκεπάζουμε τη γάστρα χαμηλώστε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το χοιρινό για 2 ώρες και 40 λεπτά (περίπου 20 λεπτά ανά 500 γρ.).
Αλείφουμετε το μπούτι κάθε τόσο με το ζουμί από το ταψί (ελέγχουμε αν υπάρχουν υγρά στο φαγητό, αν όχι συμπληρώνουμε). 
Μόλις γίνει βγάλτε το από το φούρνο. Αφήστε το σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, πριν το κόψετε. Σερβίρετέ το με σάλτσα μήλου και τη σάλτσα μπράντι.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα μήλου:
Βάλτε τα μήλα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Σκεπάστε την με λαδόκολλα και με καπάκι και σιγοβράστε τα για 15 λεπτά ώσπου να γίνουν τα μήλα πολύ μαλακά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξτε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατέψτε τα όσο τα μήλα είναι ακόμα ζεστά. Περάστε τη σάλτσα από σίτα αν τη θέλετε πιο λεία.

Για να φτιάξετε τη σάλτσα μπράντι:
Βάλτε 2 κουτάλια από το ζουμί του κρέατος σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το μπράντι και ανακατέψτε το μείγμα γρήγορα για να μην κολλήσει. Βράστε τη σάλτσα για 1 λεπτό. Βγάλτε την από τη φωτιά και ρίξτε το αλεύρι. Ανακατέψτε καλά. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράστε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγά σιγά, προσθέστε το ζωμό της κότας. Συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώστε την κατά βούληση.