Categories

Αυγά πασχαλινά (κόκκινα)



Βάφουμε τα αυγά πάντα Μεγάλη Πέμπτη και συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία κρεμάμε στο μπαλκόνι ένα κόκκινο πανί ή κόκκινη κορδέλα ή κόκκινο μαντήλι που σημαίνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία βαψίματος των κόκκινων αυγών (παραδοσιακό έθιμο). Η διαδικασία κρατάει πολύ γι’ αυτό ξεκινάμε από πολύ πρωί.

Βράσιμο
Πλένουμε τα αυγά από την προηγούμενη και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό μια σειρά αυγά (να σκεπάζονται από το νερό για να μην σπάσουν). Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 9 και περιμένουμε μέχρις ότου αρχίσουν να βγαίνουν μικρές φυσαλίδες πάνω στα αυγά. Χαμηλώνουμε το μάτι στο 3 και αφήνουμε για άλλα 42-45’ (δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι).
[Τα αυγά δεν βράζουν αλλά σφίγγουν κυρίως με τον ατμό].
Για δεύτερη σειρά αυγά ξεκινάμε τη διαδικασία από την αρχή με κρύο νερό.
Για μεγαλύτερη ευκολία βράζουμε σε δύο κατσαρόλες ταυτόχρονα.
[Κρατάμε τις αυγοθήκες για να τοποθετούμε τα αυγά μόλις τα βγάζουμε]

Βάψιμο
Αφήνουμε τα βρασμένα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου (να χλιαρύνουν).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό χλιαρό (30 βαθμούς C), 4 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί, 1 σακουλάκι βαφή αυγών (για 30 αυγά) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το χρώμα.
Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά σε μια στρώση στην κατσαρόλα με το διάλυμα που ετοιμάσαμε και αφήνουμε ΜΟΝΟ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑ μέσα στη βαφή.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν μέσα στις αυγοθήκες.
Φοράμε γάντια και τοποθετούμε στην παλάμη μας δύο φύλλα χαρτί από ρολό κουζίνας. Ρίχνουμε λάδι και αλείφουμε τα αυγά προσέχοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Κάθε φορά προσθέτουμε τόσο λάδι ώστε να είναι το χαρτί υγρό. Ακουμπάμε τα αυγά σε αυγοθήκες χάρτινες ή λευκή νάυλον σακούλα και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για παιχνίδι βάζουμε τα μέλη της οικογένειας πάνω στα κόκκινα αυγά ζωγραφίσουν με χρώματα τέμπερες διάφορα σχέδια.